- Jo eldre man blir, desto mer tenker man på fremtiden. Og nå er jeg jo over 30 år, sier Arash Khosravi, som startet i ny jobb som kundekonsulent i Shortcut i mars i år - et selskap som driver med utvikling av mobilapper.
Men dette er dessverre ingen «typisk» tenkemåte for en 32-åring:
Syv av ti yrkesaktive nordmenn vurderte ikke pensjonsordningen sist gang de skiftet jobb, viser en landsdekkende undersøkelse som Opinion Perduco har gjennomført for KLP.
Samtidig svarer fire av ti at pensjonen deres bør være 70 til 89 prosent av sluttlønn for at de skal få en god pensjonstilværelse.
- Selv om det har blitt mer bevissthet rundt pensjonssparing, viser undersøkelsen at få er opptatt av hva arbeidsgiveren tilbyr. Tenk på pensjon som utsatt lønn, og se lønn og pensjon som en samlet pakke, råder Morten Gjelstad, direktør for Fag og analyse i KLP.
Pensjonsbrev i søpla
Arash Khosravi innrømmer at han aldri har vært opptatt av pensjon når han har søkt jobb tidligere.
- Jeg har vært opptatt av privatøkonomi helt siden jeg var 18 år, men det er først nå jeg skjønner at en god pensjonsordning er viktig. Tidligere har alle pensjonsbrev jeg har fått fra arbeidsgiverne mine havnet i søpla - ulest, sier han.
Men da han var på jobbjakt før han fikk stillingen i Shortcut, sto pensjon som nummer tre på prioriteringslisten.
- Jeg ønsket å jobbe for et velrenommert selskap, samtidig ønsket jeg god lønn og gode utviklingsmuligheter. Og deretter ønsket jeg meg en god pensjonsordning. Shortcut scoret fullt på alle tre punktene - jeg er veldig glad for at jeg havnet her, sier Arash til DN.
Når du vurderer å bytte jobb, særlig etter fylte 50 år, må du ikke bare sjekke hvilke type pensjonsordning din nye potensielle arbeidsgiver har. Du bør også undersøke om du vil kunne oppfylle vilkårene for uttak av pensjon, sier Morten Gjelstad i KLP.
- For eksempel krever privat AFP at du ved 62 år har syv av de siste ni årene i en bedrift tilknyttet ordningen, sier han.
- Må gjøre noen grep
Lavest bevissthet er det blant yrkesaktive under 30. Her svarer 78 prosent at de ikke vurderte pensjonsordningen sist de byttet jobb. Men også blant dem i alderen 30-39 og 40-49 er bevisstheten lav. Bare 27 prosent svarte de sjekket pensjonsordningen ved siste jobb-bytte i disse aldersgruppene.
- Unge voksne bør våkne slik at de kan gjøre noen grep for å få den pensjonsøkonomien de ønsker seg som pensjonist. For de yngste aldersgruppene er noe av det aller viktigste å sjekke om de har dekning for uførhet hvis de skulle være så uheldig å bli rammet av en alvorlig sykdom. Dette er spesielt viktig fordi de kan risikere mange år som uførepensjonist, sier Gjelstad.
Alle offentlig ansatte har uførepensjon som del av tjenestepensjon, men i privat sektor er det under halvparten av arbeidstakerne som har dekning ved uførhet utover folketrygden.
Les også: Derfor står vi lenge i jobb
Nordmenn pensjonerer seg senere enn før
Vil ikke gi fra seg den ekstra ferieuken
Se også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.