Pensjonistene får 47 kroner dårligere kjøpekraft i måneden. Er det synd på dem? Nei. På ingen måte.
Årets trygdeoppgjør ble ganske magert. Resultatet gir alderspensjonistene svekket kjøpekraft. Det får arbeidsminister Robert Eriksson fra Fremskrittspartiet til å varsle at han vil «snu alle steiner» for å hindre at pensjonistene «blir de store taperne i år etter år med moderate lønnsoppgjør».
Det er en underlig uttalelse. Det usedvanlige i år er en uvanlig kombinasjon av lav lønnsvekst og «høy» prisvekst. Uttalelsen er også underlig fordi han nå har ansvar for å forvalte pensjonsreformen. Og årets trygdeoppgjør er helt i tråd med hvordan reformen er utformet. Alderspensjoner skal reguleres i takt med lønnsveksten minus 0,75 prosentpoeng.
Hvorfor er det slik? Jo, for å ha et pensjonssystem landet klarer å bære også i fremtiden. Og for ikke å skyve en for stor pensjonsregning over på neste generasjon skattebetalere. Faktoren 0,75 er valgt for å treffe cirka mellom prisstigning og lønnsvekst.
I årets oppgjør blir resultatet svekket kjøpekraft fordi lønnsveksten i samfunnet ligger an til å bli lav og fordi pensjonene ble justert opp for mye ifjor. Hvis lønnsveksten blir høyere enn antatt i år, vil pensjonene skrus opp litt mer ved neste trygdeoppgjør. Det er rett og slett usedvanlig snevert å vurdere ordningen ved å se isolert på 2015 og hverken skjele til 2014 eller til tiårene som kommer.
SV-leder Audun Lysbakken beskylder Eriksson for å tale med to tunger siden Eriksson ikke hindrer svekkelsen av kjøpekraft. Lysbakken burde ha nok med å telle sine egne tunger. SV satt i den regjeringen som foreslo ordningen Eriksson nå praktiserer. SV stemte også for den i Stortinget, i motsetning til Erikssons parti.
Pensjonsreformen er et godt stykke politisk håndverk. Den stimulerer folk til å stå lenger i arbeid og hindrer at pensjonssystemet blir så dyrt at det bryter sammen. Reformens største mangel er at den ikke er fullt innført i offentlig sektor. Hovedoppgaven til Eriksson er å gjøre noe med det, ikke å konkurrere med Lysbakken i pensjonspopulisme.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.