Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson ønsker å sikre at pensjonistene ikke taper kjøpekraft i år med svært forsiktige lønnsoppgjør.
Onsdag varsler statsråden overfor NTB at han vil utrede mulige endringer i reglene for hvordan grunnbeløpet og pensjonene i folketrygden blir regulert hvert år. Bakgrunnen er årets trygdeoppgjør, der 690.000 alderspensjonister risikerer å tape kjøpekraft som følge av de omstridte reglene i folketrygdloven.
I loven heter det at pensjoner under utbetaling skal gis et tillegg på størrelse med lønnsutviklingen ellers i samfunnet – men minus 0,75 prosent. Det betyr at pensjonistene vil få negativ kjøpekraftutvikling i år hvor differansen mellom prisveksten og lønnsveksten er mindre enn 0,75 prosentpoeng.
Den upopulære fratrekksregelen ble vedtatt med den tverrpolitiske pensjonsreformen. Det er derfor naturlig å involvere forlikspartene, mener arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.
– Det vil kreve en lovendring å endre måten pensjonene reguleres på. Vi starter en utredning nå, som legges fram for Stortinget når den er klar, sier han til NTB.
Taper kjøpekraft i år
Fremskrittspartiet var det eneste partiet som ikke var med på pensjonsforliket i 2009. Den gang het det fra den kanten at fratrekksregelen i realiteten var et pensjonistran fordi de hvert år vil sakke akterut i kjøpekraftsutviklingen. Frp har ikke endret syn, ifølge Eriksson, men forholder seg til regjeringserklæringen, som sier at pensjonsreformen skal gjennomføres.
– For regjeringen er det viktig å snu alle steiner, slik at man kan finne fram til en løsning som hindrer at alderspensjonistene blir de store taperne i år etter år med moderate lønnsoppgjør. Samtidig er det viktig at en slik løsning ivaretar bærekraften i pensjonssystemet, sier han.
Han understreker at årets trygdeoppgjør, som får sin konklusjon senere onsdag, kommer til å bli gjennomført etter gjeldende regelverk. Det betyr at pensjonistene risikerer en svakt redusert kjøpekraft hvis anslagene i revidert nasjonalbudsjett – lønnsvekst på 2,7 prosent og prisvekst på 2,1 prosent – holder stikk. Det dreier seg i så fall om en snau 50-lapp i måneden.
Fra og med neste år
Eriksson åpner imidlertid for at et nytt regime kan gjelde allerede fra neste års oppgjør – og vil i neste års trygdeoppgjør se om det er muligheter for å kompensere for eventuelt svekket kjøpekraft i år. Målet er å unngå flere påfølgende år hvor pensjonistene får lavere kjøpekraft, samtidig som lønnsoppgjørene gir økt kjøpekraft til arbeidstakerne.
– Reglene er nedfelt i lov. Årets oppgjør får vi ikke gjort noe med, sier Eriksson.
SVs Kirsti Bergstø avviser at det ikke er mulig å endre reguleringen av pensjonene i folketrygden før loven er endret, slik Eriksson mener. SV legge penger inn nå, fastslår hun.
– Det er fullt mulig å gjøre unntak fra denne modellen når utslaget blir negativ kjøpekraft for pensjonister. Derfor foreslår vi at pensjonistene skal få like høy inntektsvekst som prisveksten i årets oppgjør. Vi vil ikke ha velferd i revers, sier Bergstø.
Les også:
NRK gir sluttpakker til 100 ansatte
Elbiler kastes ut av kollektivfelt i Oslo
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.