Selvstendig næringsdrivende kan spare tusenvis av kroner i skatt for 2014 ved å sette av penger til pensjon innen 31. mars.
Inntil fire prosent av lønn under 1 million kroner, kan settes av til pensjonssparing, og halvparten av sparebeløpet kan trekkes fra på skatten.
Dette er penger som låses til pensjonsalder, og det kan være en av grunnene til at mange selvstendig næringsdrivende ikke benytter seg av ordningen. Ifølge DNB er det kun fire av ti som utnytter denne spareordningen fullt ut.
- Vi tror den viktigste årsaken til at få sparer, er at de ikke er klar over muligheten. Det kan jo selvfølgelig også være at man ikke har råd. De som sparer er gjerne de litt voksne, som vet hvor viktig pensjon er,sier pensjonsekspert Bengt Olav Lund i DNB.
"Smertefullt å endre livsstil"
Leder for fag og kundeservice Torunn Jakobsen Langlo i Danica Pensjon ber næringsdrivende ta en ekstra kikk på økonomien sin i disse dager.
- Om du er din egen arbeidsgiver, er det lett å utsette planleggingen av pensjonisttilværelsen. Mange prioriterer penger i dag og skyver på pensjonssparingen. Mange lever under en falsk forventing om at det å tjene bra i dag sikrer dem for fremtiden. Slik er det ikke. Det kan være smertefullt å endre livsstil vesentlig i godt voksen alder, sier Langlo.
Halvert lønn som pensjonist
Det er for eksempel greit å vite at alderspensjonen fra folketrygden kun utgjør 30-55 prosent av lønn for de fleste.
- Tjener du for eksempel 400.000 kroner i året, sitter du igjen med under halvparten av lønna som pensjonist. Tjener du en million kroner sitter du igjen med rundt en tredjedel av lønna. Utbetalingen fra folketrygden blir prosentvis lavere jo mer du tjener, og det er viktig å være oppmerksom på at lønn utover 7,1 G, ca 627.000 kroner, ikke gir oppsparing av alderspensjon i folketrygden, sier Langlo.
Les også: Skattejakt på boligen (krever innlogging)
"Gullpakke"
Er du ansatt i en bedrift, sparer bedriften til pensjon fra deg- enten i innskuddspensjon eller ytelsespensjon. Det kalles tjenestepensjon. Jobber du for deg selv, er du selv ansvarlig.
- Så for å stimulere til pensjonssparing også blant selvstendig næringsdrivende har myndighetene laget en gullpakke der man får tilbake inntil 50 prosent av innbetalingen til innskuddspensjon i skattereduksjon, sier Langlo
* Skattegevinsten begrenses til innbetaling av inntil 4 prosent av lønn på inntil 12 G. (1 060 000 kroner).
* Penger som er avsatt til innskuddspensjon er unntatt både formuesskatt og skatt på avkastning. Ved dødsfall er det den etterlatte som arver kapitalen. Pensjonsavtalen inneholder også et innskuddsfritak som sikrer innbetaling til alderspensjon ved uførhet.
DNBs Bengt Olav Lund understreker at pensjonssparingen ikke passer for alle.
- Pensjonssparing for selvstendig næringsdrivende passer best for dem som har en lønn på 620 000 kroner (7,1G) eller høyere, og generell god økonomi. Har man en lønn under 7,1 G og samtidig sparer i dette spareproduktet, vil man oppleve å få lavere pensjonsopptjening i Folketrygden, noe som altså gir en ugunstig effekt.
Taket burde heves
Både Langlo og Lund mener uansett at sparesatsene for de næringsdrivende bør økes.
- Selv om den skattefrie pensjonssparingen for selvstendig næringsdrivende gir god motivasjon til å spare, er grensen for årlig innbetaling for en selvstendig næringsdrivende adskillig lavere enn det som gjelder arbeidstakere. Mens selvstendig næringsdrivende kan innbetale inntil 4 prosent av lønn, kan ansatte få en pensjonssparing på inntil 7 prosent av lønn opptil 7,1 G og 25,1 prosent av lønn fra 7,1 til 12 G. Dette er urettferdig og grunderfiendtlig, mener Langlo.
- Det er opplagt at satsene burde vært likestilt, sier Lund.
Forskjellen mellom pensjonssparing for selvstendig næringsdrivende og ansatte med maksimal innskuddspensjon.
* Forutsetninger for prognose for utbetaling første år:
- Pensjonssparingen starter ved 40 år
- Medlemskap i pensjonsordningen til 67 år
- Alderspensjon utbetales over 10 år
- Årlig lønnsvekst for alle medlemmer er satt til 2,5 prosent
- Årlig vekst i G er satt til 2,5 prosent
- Årlig inflasjon er satt til 2,5 prosent
- Forventet avkastning er satt til 6,87 prosent for aksjer og 4,57 prosent for obligasjoner
- "Utbetaling 1. år" er uttrykt i dagens kroneverdi(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.