- De første eldre som har brukt av boligformuen møter nå pensjonsalder, og overraskes av at de ikke nødvendigvis får frigjort mer enn 40-50 prosent av boligformuen - rett og slett fordi betjeningsevnen er for lav.  De kan heller ikke nødvendigvis bytte til boligen de drømmer om, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

Mange kommende pensjonister har dyre planer og vil få drømmene knust, advarer økonomer i onsdagens utgave av Dagens Næringsliv.

For en ny undersøkelse viser at kommende pensjonister har betydelig mer kostnadskrevende planer enn de som allerede er pensjonister i dag, der reiser står øverst på prioriteringslisten-

- Det krever litt penger. Men det er gjennomførbart, hvis man i god tid sikrer at man har midler til å gjennomføre det, sier fagleder Torunn Jakobsen Langlo i Danica Pensjon.

Les saken:
Advares mot kostnadssjokk 

Kan slite med boligbytte

Kredittsjef i Sparebanken 1 SMN, Endre Jo Reite.
Kredittsjef i Sparebanken 1 SMN, Endre Jo Reite. (Foto: Geir Otto Johansen)
Fremtidens pensjonister vil også få mindre utbetalt fra folketrygden enn dagens pensjonister får utbetalt, samtidig som de får større ansvar for å spare til egen pensjon.

- Vi har opplevd flere situasjoner hvor pensjonister skriver under på kjøpekontrakter for å bytte bolig, men hvor summen av forpliktelser og gjeld de har på egen bolig ikke gjør det mulig å mellomfinansiere boligbyttet, sier Reite.

Om man skal bli boende i boligen sin, eller bytte til noe rimeligere, er ikke boliggjeld på 30-40 prosent av boligverdi noe problem, påpeker Reite.

- Men for de fleste pensjonister er likevel ikke dette tilfelle. De vil bytte bolig, og det de bytter til koster normalt minst det samme som boligen de bor i, sier poengterer Reite.

- Lurt inn i en felle

I 2005 hadde 52 prosent av pensjonistene fremdeles boliggjeld. Nå har tallet steget til 78 prosent, viser en fersk analyse av boliglån hos Sparebank 1 SMN, som Dagens Næringsliv omtaler i onsdagsutgaven.

Gjeldsveksten blant eldre er ikke kompensert gjennom tilsvarende vekst i annen sparing, påpeker Reite.

- Mange eldre er nok lurt inn i en felle hvor ensidig fokus på hvordan man bør ta ut pensjon tidlig, leve på boligformuen og ikke betale avdrag medfører at de ikke har tatt begrensningene i økonomien etter pensjonisttilværelsen inn over seg, sier kredittsjefen.

Han tror mange har valgt å utsette avdrag på lånet med tanke på å spare i andre spareformer.

- Men vi ser at kundenes samlede sparing i form av sum av avdrag og sparing normalt går betydelig ned ved valg av avdragsfrihet.  Avdrag er en form for usynlig sparing hvor terskelen for å låne opp igjen er høy, og sparing finansiert gjennom avdragsfrihet forutsetter derfor at man er like standhaftig i å holde spareplanen. I tillegg må man jo tro på langsiktig meravkastning, og ikke være redd for risiko og verdisvingninger, sier Reite.

- Når man er tydelig på hva man ønsker å gjøre som pensjonist, må man skaffe seg oversikt over hva disse planene krever, og hvilke pensjonsrettigheter du har i dag og hva slags pensjon dette vil gi. Hvis man finner ut at dette ikke samsvarer med livet man ønsker å leve som pensjonist, må man ta grep for å sikre at dette er gjennomførbart. Jo tidligere man starter, jo mindre må man sette av hver måned, sier Langlo.
 

Reites råd for bolig og pensjon:

  • Prioriter handlingsrom i økonomien – lavere inntekt begrenser lånemuligheten din – hold fast på eventuelle rammelån, og ikke gjør ekstraordinære innbetalinger på gjeld uten å vite om du kan komme til å trenge pengene til andre formål.
  • Pass på å få avviklet alle kausjoner og forpliktelser for andre raskest mulig, og hvis du kausjonerer så pass på at det er for et lavest mulig beløp.
  • Planlegg godt, og kjenn ditt økonomiske handlingsrom. Boligbytte trenger god planlegging dersom du har boliggjeld eller kausjonsforpliktelser.
  • Sikre at penger du disponerer går til det formålet du ønsker. Skal du hjelpe barnebarn inn i boligmarkedet, så skriv avtaler så pengene faktisk går til formålet og ikke ender hos barnebarnas kreditorer.
  • Sørg for at kombinasjonen av nedbetaling av lån og annen sparing må være så høy at du har råd til å bytte bolig også når inntektsnivå faller ved pensjonsalder.

Les også:
Mange akademikere vil jobbe til etter fylte 70
Anbefales å droppe avdrag 
Advarer mot belånt aksjekjøp 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.