Sykehusstriden i Møre og Romsdal er blitt så giftig at situasjonen må opplyses for at den skal bli til å leve med, mener Per Olaf Lundteigen (Sp).
I dag kaller kontroll- og konstitusjonskomiteen inn til høring i sykehussaken. Formålet er å avdekke om helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) utilbørlig påvirket prosessen med hvor det nye sykehuset skulle plasseres.
To ganger har komiteen sendt en liste med spørsmål til helseministeren for å få svar på hvordan eierskapet ble utøvd.
Svarene var ikke gode nok, mener saksordfører Lundteigen og finner grunn til å tro at det kan komme fram ny informasjon under høringen.
– Vi ønsker svar på om helseministeren har brutt helseforetaksloven, og vi ønsker at saken skal belyses i sin fulle bredde. Vi ønsker en oversikt over hvordan loven blir, og tidligere er blitt, praktisert, sier han til NTB.
– Kan ikke fortsette
Like før jul ble det bestemt at det nye sykehuset skal legges til Molde. Sykehusforkjemperne i Kristiansund har hevdet at det hele var en skinnprosess fordi Høie allerede hadde bestemt seg, og at han forsøkte å påvirke styremedlemmer i det lokale og regionale helseforetaket.
– Hele saken er blitt så giftig i Helse Møre og Romsdal at det har skapt en situasjon som krever å bli ytterligere opplyst. Disse forholdene kan ikke fortsette, det er en umulig situasjon for helseforetaket å leve med, sier Lundteigen.
Komiteen har fått store mengder innspill i forkant av høringen.
– Det er helt overveldende. Alt fra enkeltpersoner til organisasjoner og juridiske utredninger og hva som er lagt til grunn, sier Senterparti-representanten.
– Misbruk
Jussprofessor Aslak Syse sa torsdag til Aftenposten at høringen ikke burde funnet sted. Han mener Høies opptreden i saken er «godt innenfor» loven, og at opposisjonen misbruker muligheten til å kalle inn til høring.
Lundteigen mener det er gode grunner til at kontrollkomiteen tar opp saken.
– Vi må se på forholdet mellom de juridisk forpliktende møtene og signalene som gis utenfor foretaksmøtene. Høie skriver at den kommunikasjonen han har hatt, er helt lovlig. Vi vil høre fra dem som er berørt av hans styring og høre deres versjon, sier han.
Komiteen får høre fra alle som har sittet som direktør eller styreleder i helseforetakene de siste årene. Flere avganger har skjedd under dramatiske omstendigheter, og sykehusforkjemperne fra Kristiansund mener utskiftningene har vært en del av prosessen med å sørge for at sykehuset til slutt skulle legges til Molde.
Striden om plasseringen har pågått i flere år. Komiteen har derfor bedt tidligere helseministre fra Arbeiderpartiet, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre, om å forklare seg om sine roller. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.