Fredag ettermiddag hadde Petroleumstilsynet innkalt oljeselskapet Eni Norge til møte, der Eni la frem sin granskning av strømbruddet på Goliat-plattformen 27. august.
Produksjonen på plattformen ble stengt etter at kraftforsyningen sviktet og 51 oljearbeidere evakuert til land.
- I møtet la vi frem konklusjonen og funnene fra granskningsarbeidet, og la frem en plan for videre arbeid, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Eni Norge.
Petroleumstilsynet påla i slutten av august Eni Norge å ikke gjenoppta produksjonen før de hadde identifisert årsakene til strømbruddet og satte i verk nødvendige tiltak for å drive i tråd med regelverket. Goliat-plattformen hadde også et mindre strømbrudd i mai i år.
Eni Norge skulle på et to timer langt møte fredag legge frem en beskrivelse av hendelsen og en plan for tiltak som skal sikre at slike strømbrudd ikke skjer igjen.
- I samråd med de tillitsvalgte og vernetjenesten har vi kommet frem til at vi holder produksjonen nede inntil vi har gjennomført endel utestående arbeid av både organisatorisk og teknisk karakter. Vi gjør dette på bakgrunn av de bekymringsmeldingene som ble sendt fra tillitsvalgte og vernetjenesten i sommer og for å styrke samhandling, kommunikasjon og sikkerhetskulturen i selskapet, sier Wulff.
Fulgte opp bekymringer
De ansattes vernetjeneste og tillitsvalgte varslet i juni Petroleumstilsynet om at de fryktet for sikkerheten for de ansatte på Goliat. De ansatte ønsket å stanse produksjonen på plattformen et par uker for å gjøre ferdig arbeid på plattformen som ikke var avsluttet da produksjonen startet i mars i år.
Dette ble tidligere i år avslått av Eni Norge. Goliat produserer litt over 100.000 fat olje i døgnet, og selskapet går glipp av omlag 40 millioner kroner for hvert døgn produksjonen stoppes. I løpet av de siste to ukers produksjonsstopp har Eni Norge gått glipp av omlag en halv milliard kroner.
Etter møtet med Petroleumstilsynet og de tillitsvalgte idag har Eni Norge bestemt seg for å ha produksjonsstans inntil utbedringsarbeidet på plattformen er fullført.
- Vi gjør dette i enighet med arbeidstakerne, og utfører utbedringsarbeidet i tråd med den trepartsmodellen for samarbeid mellom selskap, arbeidstakere og myndigheter som vi har i Norge, sier Wulff. Han sier det er vanskelig å gi noen eksakt dato for når Goliat starter opp produksjonen.
- Vi snakker om et par uker før produksjonen starter opp, sier Wulff. Med fire ukers produksjonsstopp vil Eni Norge gå glipp av omlag en milliard kroner.
Måtte svare statsråden
På møtet fredag deltok ledelse og fagfolk fra Petroleumstilsynet, Eni Norges ledelse, representanter for arbeidstakerne, hovedverneombud og Enis granskningsgruppe. I tillegg var Statoil, som partner på Goliat der Eni er operatør, representert.
Etter møtet med Eni hadde Petroleumstilsynet et internt møte der de gikk igjennom Enis rapport. Petroleumstilsynet har ikke svart på DNs henvendelser.
Direktør Anne Myhrvold i Petroleumstilsynet måtte tidligere denne uken møte i departementet og gi en redegjørelse til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) om sikkerheten på Goliat.
– Jeg forutsetter at Eni ikke starter produksjon før de er helt sikre på at det er helt forsvarlig å produsere olje og at sikkerheten til de ansatte er ivaretatt, sa Hauglie til DN onsdag.
Nødgenerator sviktet
Det var svikt i nødgeneratoren som førte til evakueringen av Goliat 26. august. Ifølge Eni Norge utløste en planlagt ventilering av gass en gassalarm og oljeproduksjonen ble automatisk stengt ned.
Plattformen mistet da kraftforsyningen og gikk over på nødstrøm. På grunn av feil på nødgeneratoren ble den også stengt ned, og plattformen gikk over på batteristrøm.
Disse batteriene har begrenset kapasitet, og alt personale som ikke er nødvendig for beredskap på plattformen ble dermed evakuert til land. Etter tre timer kom kraftproduksjonen tilbake, og de ansatte ble fløyet tilbake neste dag.
- Det var aldri fare for liv og helse til arbeiderne, sier Wulff.
Eni Norge har tidligere i år varslet om røykutvikling i nødgeneratoren.
Flere bekymringsmeldinger
De ansatte og tillitsvalgte har det siste året sendt flere bekymringsmeldinger til Petroleumstilsynet om feil og manglende sikkerhet på plattformen.
Tre personer døde under byggingen av plattformen i Sør-Korea, og omfattende feil ved det elektriske anlegget førte til store utbedringer og forsinkelser. Goliat-plattformen var mer enn to år forsinket og hadde overskridelser på mer enn 15 milliarder kroner da den ble satt i produksjon i mars i år.
Et dusin hendelser
Det siste halve året har det etter oppstarten i mars vært flere nye hendelser som har uroet de ansatte og tilsynet:
17. april: Gasslekkasje
18: april: Gasslekkasje
10. mai: Røykutvikling i generator
10. mai: Strømbrudd
12. mai: Hydraulikkutslipp
28. mai: Gassalarm ved gassdeteksjon
17. juni: Gassdeteksjon i forbindelse med vedlikehold av ventil
25. juni: Personskade ved vinsjarbeid
27. juni: Gassdeteksjon
8. juli: Varmedeteksjon og tap av kraft (falsk alarm)
3. august: Gassdeteksjon
27. august: Strømbrudd og evakuering.
Politiet etterforsker flere av hendelsene på plattformen, blant annet et utslipp av kjemikalier som ble anmeldt av miljøorganisasjonen Bellona.
Tilbyr alle 750 ansatte sluttpakke
Fortsatt kraftig prisvekst i Norge
- KrF vil i regjering (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.