PGS har kommet frem til en prinsippavtale om en foreslått refinansiering av selskapet med majoriteten av PGS' banker og obligasjonseiere, samt med en betydelig gruppe av selskapets aksjonærer, opplyser PGS i en pressemelding onsdag kveld.

54 prosent av bankene og obligasjonseierne støtter avtalen, samt 20 prosent a v aksjonærene.

Fortsatt arbeid
- Det ligger fortsatt arbeid foran oss (..) Den nylige bedringen i kontantstrømmen og kostnadsreduksjonsprogrammet har vært viktig for å komme frem til denne avtalen (..) Vi stå r foran en krevende gjennomfø ringsprosess, sa PGS' konsernsjef Svein Rennemo på onsdagens generalforsamling i selskapet.

Hovedpunktene i avtalen

  • Gjelden reduseres fra rundt 2,5 milliarder dollar til rundt 1,2 milliarder dollar.
  • Eksisterende aksjonærer vil sitte igjen med fire prosent av egenkapitalen i selskapet etter refinansieringen, men med en rett til å kjøpe seg opp til 34 prosent, og på den måten beholde negativ kontroll.
  • De tre PGS-aksjonærene Umoe, CGG og Haugesund-selskapet TS Industri Invest garanterer for de 30 prosentene aksjonærene kan tegne seg for, til en pris av 85 millioner dollar, noe som priser egenkapitalen i PGS etter restruktureringen til 283 millioner dollar.
  • Eierne av "Trust Preferred Securities" i PGS vil få fem prosent av aksjene i selskapet.

    Bankene og obligasjonseierne vil eie 61 prosent av det restrukturerte PGS.
  • Gjelden i PGS vil bli konvertert til ny gjeld og kreditorene kan velge mellom to forskjellige pakker.
  • Pakke A består av et usikret åtteårig lån på 475 millioner dollar med rente Libor pluss 1,15 prosent. Nedbetalingen vil skje hvert halvår med 35 millioner dollar, etterfulgt av en endelig nedbetaling på 230 millioner dollar.
  • Pakke B består av et usikret obligasjonslån på 350 millioner dollar med løpetid 7 år og 10 prosent rente, et usikret obligasjonslån på tre år med 8 prosent rente og en overføring av 5 prosent av aksjene fra kreditorene til Trust Preferred-eierne, samt tilførselen av 85 millioner dollar ved at aksjonærene kjøper 30 prosent av egenkapitalen i PGS fra kreditorene.
  • PGS sine leases vil ikke bli påvirket av refinansieringen.
  • Løsningen er basert på nåværende virksomhet i PGS, et seismikkselskap og et selskap for flytende produksjon, og en femå rsplan for disse virksomhetene.
  • I femårsplanen viser basisscenarioet, basert på en oljepris på 20 dollar fatet, at inntektene til PGS vil falle fra estimerte 1.085 millioner dollar i 2003 til 949 millioner dollar i 2007. Kontantstrø mmen etter driftsinvesteringer ventes å falle i samme periode fra 306 til 181 millioner dollar.

    Planen ble presentert utvalgte obligasjonseiere i PGS i januar 2003.
  • PGS vil ha en kontantbeholdning på 50 millioner dollar etter refinansieringen og ha rett til å etablere en fasilitet for arbeidskapitalen på 70 millioner dollar.
  • Bruker chapter 11
    For å få gjennomført refinansieringen vil PGS gå inn i en Chapter 11-prosess for morselskapet. Dette gjør at prosessen ikke påvirker driften og virksomheten i PGS' operative datterselskaper.

- Det mest effektive er å bruke Chapter 11 og at vi gjør dette på morselskapsnivå. Virksomheten vil bli upåvirket og vi sikrer tilslutning fra kreditorene. Det er også den raskeste måten å komme ut av dette på, sa Rennemo.

Blant annet krever Chapter 11 to tredels flertall av minimum 50 prosent av bankene og obligasjonseierne for å få tilslutning til forslaget. Hvis en ikke hadde brukt Chapter 11 måtte samtlige obligasjonseiere godkjent et refinansieringsforslag.

- På det tidspunkt vi er, er 54 prosent tilsutning veldig høyt. Det tegner godt for det videre arbeidet, sa Rennemo.

Bedre finansiell struktur
Selv om PGS går inn i Chapter 11, kan aksjene i selskapet fortsatt handles på Oslo Børs. Selskapet regner med å gå inn i Chapter 11 i juli. PGS vil med avtalen få en bedre finansiell struktur enn sine konkurrenter Veritas DGC og CGG, ifølge styreformann Jens Ulltveit-Moe i PGS.

Avtalen innebærer at bankene og obligasjonseierne vil få simpelt flertall i det nye styret i PGS, mens Jens Ulltveit-Moe fortsetter som styreformann. Fortsatt børsnotertPGS skal fortsatt være notert på Oslo Børs, og har også ambisjon om å ta opp igjen listingen i New York, ifølge Rennemo.

Utgiftene forbundet med refinansieringen til juridiske og finansielle rådgivere, samt revisorer, er beregnet for PGS del å bli rundt 35 millioner dollar. ABG Sundal Collier og UBS Limited har vært finansielle rådgivere for PGS. Veien videreAvtalen krever støtte fra kreditorene samt et to tredels flertall på PGS' ekstraordinære generalforsamling senere i år.

- Vi har som målsetting å sluttføre dette restruktureringsarbeidet i 2003, sa Rennemo på onsdagens generalforsamling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.