Kan Hydro-sjef Eivind Reiten snakke sant når han hevder å aldri har kjent til Libya-saken før den eksploderte ved fusjonen mellom Statoil og Hydro for ett år siden? Journalistene som var tilstede på først StatoilHydros pressekonferanse og etterpå Hydros pressemøte hadde vanskeligheter med å forstå det.
Hydro-sjef Eivind Reiten hevder at han overhodet ikke kjente til Libya-saken før en Hydro-ansatt varslet Statoil rett før fusjonen i oktober ifjor. Reiten ble satt under hardt press av journalistene tirsdag, og hans situasjon ble ikke noe lettere av at han nektet å svare på sentrale spørsmål rundt Libya-skandalen. Det vekket stor oppmerksomhet at han ikke engang ville svare på Aftenpostens spørsmål om han ville fortalt Helge Lund om Libya-problemene under fusjonsarbeidet om han kjente til det.
Eivind Reitens pressekonferanse utviklet seg slik at journalistene gikk derfra med flere spørsmål enn de hadde på blokken når de kom dit.
Selv om StatoilHydro og Hydros granskere hadde tilgang til samme dokumenter og var tilstede på de samme intervjuene, ga StatoilHydros rapport Reiten flere skrammer. I Hydro-rapporten derimot, frikjenner Hydros advokat Jan Fougner i Wiersholm i langt større grad Reiten.
Ifølge StatoilHydros granskere ble Libya-saken behandlet på konserndirektør-nivå hvor Eivind Reiten i to år før han ble generaldirektør, var konserndirektør for konsernets aluminium-virksomhet. Men Reiten hevder han aldri ble informert om noe slikt og at han uansett var konserndirektør for metallvirksomheten og således ikke var involvert på detaljnivå når det gjalt olje og energisaker.
Da det ble kjent at Statoil var involvert i korrupsjon i Iran gjennom Horton-skandalen (2003), gjennomgikk Hydro lignende avtaler selskapet selv hadde hatt. Libya-kontraktene ble da behandlet i en intern rapport i Hydro. Reiten hevder likevel at han ikke visste noe, selv om han på den tiden var toppsjef i Hydro. Hans forkl#229 er at internrapporten ikke nevner at avtalen er problematisk og at den således ikke utløste noen alarmer hos Reiten.
Reitens øverste toppledelse innen olje og gass hadde over 30 møter og telefonsamtaler med libyeren Abularazzag Khalifa Gammudi som mottok millioner av kroner fra Hydro. Ifølge Hydros gransker Jan Fougner ble det avholdt hemmelige møter i byer over hele Europa, av og til på små pizzarestauranter for å holde forholdet til den libyske konsulenten skjult.
Men Reiten som toppsjef fikk aldri vite om møtene, ifølge ham selv. Årsaken var at det kun var et fåtall personer i Hydros oljedivisjon som kjente til møtene, hevdet Reiten flere ganger på tirsdagens pressekonferanse.
- Det ble ikke brakt inn for konsernledelsen, det var en veldig liten gruppe i Hydro som kjente til saken, sa Reiten tirsdgag.
Han ville ikke gå nærmere inn på hvem som gikk bak Reitens rygg, men det er ingen hemmelighet selv om Reiten ikke ville si navnene. Tore Torvund var konserndirektør for Energi-divisjonen på den tiden og under han var Morten Ruud direktør. Begge to gikk på dagen fra sine jobber i StatoilHydro i dag, etter at granskingsrapporten ble klar.
Hvis Reitens fremstilling er korrekt, vil StatoilHydro-sjef Helge Lund få problemer med avgjørelsen om å ikke sparke de to, men istedet omplassere dem i andre deler av StatoilHydro-systemet. For slik Reiten fremstiller det må de to direktørene - og kanskje et fåtall andre i Hydro-systemet - systematisk og over lang tid ha drevet korrupsjon bak konsernsjefens rygg.
Og hvis Reiten har rett, må Hydro-kulturen ha vært pill råtten.
Det slår tilbake på Reiten selv, som har vært øverste sjef i Hydro i mange år.
Espen Bjerke er redaksjonssjef i DN.no
Hva synes du om Libya-skandalen? Diskuter under(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.