Alle dagens politidistrikter skal få nye geografiske grenser, med unntak av Oslo politidistrikt, og VG mener nå å vite hvordan regjeringen har tegnet framtidas politikart.

Særlig blir det store endringer i strukturen i Nord-Norge, som i dag har sju distrikter, melder VG.

Ifølge avisen blir det opp til hver enkelt politimester å avgjøre hvor mange politi- og lensmannskontorer distriktet skal ha. Det åpner for en kraftig reduksjon i dagens antall på 354. Politidirektoratets krav til responstid skal danne grunnlaget for vurderingen.

Ikke i mål

Regjeringen har varslet at Stortinget skal få politireformen til behandling i mars. Mandag ettermiddag bekreftet justispolitisk talsmann i Frp, Ulf Leirstein, overfor NRK at den vil bli presentert for Stortinget onsdag.

– Vi skjeler ikke kun til en offentlig utredning. Vi har fått mange gode innspill som vi skal ta høyde for, sier Leirstein.

Regjeringens andre samarbeidsparti KrF er for lengst ute av forhandlingene om reformen. Senterpartiet har beskrevet den som «tidenes sentralisering av norsk politi».

Det jeg frykter mest, er at regjeringen med knappest mulig flertall, med støtte fra Venstre, skal presse gjennom en gigantreform uten å være villig til å diskutere endringene med oss andre, sier Sps justispolitisk talskvinne Jenny Klinge til VG.

Kraftig kutt

Selv om politidistriktene kuttes fra 27 til 12, vil antallet være dobbelt så stort som politianalysen anbefaler. I november i fjor sa riksadvokat Tor-Aksel Busch at seks politidistrikter var altfor få.

– Jeg tror det laveste antallet blir ni, det høyeste 14 til 15. Ett sted midt imellom blir nok resultatet, sa Busch, som altså kan ha truffet ganske godt i sine anslag.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård mente den gangen at under ti distrikter ville være en stor forbedring, men at det ville bli dårligere med flere enn det.

Høyres Hårek Elvenes mener det er nødvendig å redusere tallet på politidistrikter.

– Antallet må reduseres kraftig og kompetansemiljøene må styrkes. Politidistriktene må settes i stand til å kunne stå på egne bein. De må rigges for å kunne etterforske grov vold, økonomisk, datakriminalitet og organisert kriminalitet. Vi trenger et mer synlig politi og færre politibygg, sier han til VG.

 

LES OGSÅ: Anundsen: – Ikke enkelt å hindre radikalisering i fengsel

Bjarte Hjelmeland får Justerprisen

Ukraina vil ikke åpne korridor fra Debaltseve  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.