– Det er mye som står på spill, sier Brende.
Han har derfor invitert utenriksministre og handelsministre fra vel tyve land til toppmøte i Oslo for å berge i land en global handelsavtale i regi av Verdens handelsorganisasjon (WTO). Møtet, som finner sted på Voksenkollen utenfor Oslo sentrum fredag og lørdag, er det første i sitt slag i Norge, og representanter fra flere ledende land med USA, Kina, Russland, Japan og India kommer.
På 15. året
Brende beskriver møtet i Oslo som et rådslag for å legge en slagplan foran WTO-toppmøtet i Buenos Aires i Argentina til neste år. Håpet er å endelig konkludere den såkalte Doha-runden, forhandlingene om en global handelsavtale som har pågått helt siden 2001.
På Bali i Indonesia i 2013 klarte WTO-landene å komme frem til en slags avtale, og selv om avtalen var meget amputert var det den første WTO-avtalen siden grunnleggingen av handelsorganisasjonen i 1995.
De ambisiøse planene fra Doha i 2001 er lagt bort som urealistiske, og håpet er en mindre omfattende avtale i Argentina som endelig kan sette en sluttstrek for Doha-runden.
– Målet er å få på plass en Doha-light avtale i 2017. Jeg ser ikke noe annet alternativ, sier Brende.
Topplag til Oslo
Representanter for verdens tyngste økonomier kommer til Oslo, og deltagerlisten er fortsatt hemmelig. Men DN vet at USAs handelsrepresentant Michael Froman kommer, i likhet med Russlands minister for økonomisk utvikling, Aleksej Uljukajev. Kina sender en viseminister, mens Argentina, Sverige, Canada og Kenya kommer med utenriks- eller handelsministre. EU stiller med sin fremste handelsrepresentant, handelskommissær Cecilia Malmström, mens WTO kommer med toppsjefen, generaldirektør Roberto Azevêdo.
– Vi samler 22–23 av de viktigste aktørene, sier Brende.
Han forteller at Oslo-møtet kom istand etter forrige ministerkonferanse i WTO i Nairobi i Kenya i desember ifjor.
– Jeg inviterte da til dette møtet, og det viste seg at interessen var stor, sier Brende.
Kamp mot proteksjonisme
Brende sier det nå er viktigere enn noensinne med en global handelsavtale som øker internasjonal handel, fjerner handelshindringer og å få på plass mekanismer for å løse handelsdisputter.
Han mener dette er særlig viktig nå som den globale økonomiske veksten er lav, og mange av verktøyene i form av finanspolitikk og rente er brukt opp. Brende fremholder at økt handel nå er omtrent det eneste som kan sikre vekst og fremgang.
En annen utfordring er det Brende beskriver som en proteksjonistisk bølge flere steder i verden. Representert blant annet ved brexit og Donald Trumps USA.
– Proteksjonisme er gal medisin som vil svekke pasienten ytterligere, sier Brende.
Han sier hovedutfordringene er de klassiske, blant annet på landbruk, fiske og industri. Samt at mange av landene som i 2001 var utviklingsland nå har rykket opp til å bli mellominntektsland, men vil behandles som utviklingsland med de mulige handelsprivilegiene det innebærer.
– Det er viktig å holde fast ved prinsippet om spesiell markedstilgang for de fattigste utviklingslandene, men da må det også kun gjelde disse landene, sier Brende.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.