Espen Barth Eide tydelig om Trumps tollkrig: Norge trenger EUs beskyttelse
Utenriksministeren vil ikke stå utenfor EU og det indre markedet i møte med handelskriger. Nå begynner arbeidet med direktivetterslepet.
Lørdag gjorde USAs president Donald Trump alvor av truslene han har kommet med i lang tid, og signerte en ordre som innebærer 25 prosent toll på varer fra Mexico og Canada, med redusert tollsats på ti prosent for kanadisk olje.
Også varer fra Kina ilegges en toll på ti prosent. For Canadas del fjernes også fribeløpsgrensen som hittil har gitt tollfritak på import til USA for under 800 dollar.
Både Canada og Mexico svarte umiddelbart med toll på amerikanske varer. På en pressekonferanse lørdag kveld kunngjorde Canadas statsminister Justin Trudeau at landet ville svare med 25 prosent toll på importerte varer fra USA. Han uttalte også at den amerikanske tollen bryter med handelsavtalen mellom de to landene.
Utenriksminister Espen Barth Eide mener en ikke kan være veldig overrasket over det som kommer fra Trump, da økning av tollsatsene er noe den amerikanske presidenten har gjentatt både gjennom valgkampen og etter at han ble valgt
– Og så var det jo mange som sa at han kan jo ikke mene det, men vi har nok lagt til grunn at han gjør det han mener, sier Barth Eide, og legger til:
– Jeg vil si at normalt legger man seg ikke opp i enkelthandelskonflikter mellom tredjeparter. Men det som skjer nå er jo egentlig et angrep på hele tanken om et regelbasert handelsregime i verden.
Få ned etterslepet på EØS
Hverken USA, Canada eller Mexico er blant Norges største handelspartnere, men at Trump i neste omgang vil gå etter Europa er noe norsk næringsliv frykter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener vi må forberede oss på nettopp dette, og at Europa kan komme til å svare med mottiltak og innføre en tollmur rundt EU.
Nettopp denne mener han at Norge ikke kan havne utenfor. Også utenriksministeren understreker viktigheten av EUs beskyttelse.
– En veldig stor del av verdiskapingen i Norge skjer i sammenheng med handel med andre land. Så for oss betyr det å ha regelbasert handel, og noen prinsipper bak det, ganske mye. Og når vi reagerer på Trump, så er det fordi det å ha straffetoller på alle varer fra nærstående land er et tegn på en helt annen tid.
– Her har vi jo nå hatt mange gode, konstruktive samtaler med næringslivet langt tilbake. Her har jeg selv, statsministeren, næringsministeren, og alle berørte, vært veldig engasjert i dette over lang tid, sier han og legger til:
– Egentlig er jo litt av svaret nettopp det som førte til hele dramatikken på regjeringssiden i forrige uke. At vi vil få ned etterslepet på EØS. Når vi ønsker hjelp fra andre, må vi levere på det vi har lovet. Altså, grunnprinsippet i EØS-avtalen er at i prinsippet skal reglene være like i hele det indre markedet, og det tjener vi enormt mye på.
Barth Eide understreker at det er nettopp disse pliktene Norge har til EU og EØS regjeringen vil se på nå.
– Konkret akkurat nå med disse direktivene på energi, men det gjelder jo også andre etterslep, så nå skal vi ta litt tak i det.
– Vi har redusert en del av det, men vi skal sette opp farten nå, og det har vi allerede. Det arbeidet er allerede i gang, og det ble forsterket så sent som på fredag.
«Krever at vi oppfører oss»
Utenriksministeren understreker viktigheten av at alle parter i det indre markedet, både EU og EØS, sørger for å møte en fremtid med handelskriger sammen.
– Vi ønsker å komme innunder det som trengs av beskyttelsestiltak for europeisk industri, at vi er et europeisk land i den forstand, sier Barth Eide og legger til:
– Problemet er at vi sannsynligvis trenger beskyttelse som man egentlig normalt får som medlem, uten å være medlem. Det er mulig, men det krever en del innsats, og det krever at vi selv oppfører oss bra.
– Vi må se hvordan vi likevel kan komme inn under de tiltakene vi regner med at EU vil treffe, eller som vi vet at EU vil treffe. Det krever mange ting, men en av de tingene det krever er at vi viser vilje til å få ned vanskelige etterslep. Så det er ett av dem. Det andre er å argumentere for at dette er også i EUs interesse.
– Det er sikkert mer som kommer, men akkurat nå vil jeg si at det som i hvert fall var tydelig. Det skal han jo ha at han har vært helt konsistent, han er veldig glad i toller, sier Barth-Eide.