– Ingen diskuterer det som er viktigst for Hellas, nemlig å bekjempe korrupsjon, sier Sofia Vasilopoulou, statsviter ved University of York i Storbritannia.
Hun hadde håpet at den venstreorienterte regjeringen til Hellas statsminister Aleksis Tsipras og Uavhengige grekere skulle bedre situasjonen, men mener det motsatte er skjedd.
– Syriza ga løfter om å redusere korrupsjon og kameraderi, men har isteden kranglet med EU og ikke løst problemer på hjemmebane. Det har tvert imot blitt verre, spesielt kameraderiet, sier Vasilopoulou.
Hellas er det mest korrupte landet i Europa ved siden av Italia, Romania og Bulgaria, ifølge organisasjonen Transparency International.
Jobbgaranti
Ved valget i januar rømte grekerne fra de to partiene som vært kjent for å gi velgerne jobb i offentlig sektor – konservative Nytt demokrati og sosialdemokratiske Pasok. Begge partiene hadde sittet med makten siden 1974 før Tsipras’ samlingsregjering med høyrepopulistene tok over.
Kameraderi er et system der politikere gir fordeler til sine velgere, eksempelvis arbeid, mot at velgerne stemmer på politikerne som gir dem disse godene. Korrupsjon i Hellas er utbredt ved at selskaper med de rette partiforbindelsene blir tildelt offentlige kontrakter uavhengig av pris, ifølge Vasilopoulou.
– Troikaen forsøkte å ta opp Hellas’ interne problemer med korrupsjon, kameraderi og landets skattesystem forrige uke, men ingen i Hellas ville høre på dem. Regjeringen fortsatte bare å snakke om hvor usolidariske EU-partnerne er, sier Vasilopoulou.
Hun viser til reformforslaget fra den såkalte troikaen, EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ECB). Der foreslo de blant annet tiltak for å effektivisere skattesystemet og strupe den svarte økonomien.
Nå har Syriza langt på vei tatt over for kameraderiet som blomstret under Nytt demokrati og Pasok, mener Roman Gerodimos, forsker og Hellas-ekspert ved Bournemouth University i England.
– Syriza ble faktisk valgt fordi de garanterte at velgerne skulle beholde jobbene. Pasok og Nytt demokrati tapte stemmer, fordi de ble tvunget til å kutte i offentlige stillinger, sier Gerodimos, som også er tilknyttet Greek Politics Specialist Group.
Skremt bort
Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjusterte vekstprognosene for Hellas forrige uke fra 2,5 prosent i år til null. Hellas hadde et bruttonasjonalprodukt (bnp) per innbygger i 2013 på drøyt 22.000 dollar, rundt det samme som Estland og Litauen, ifølge Verdensbanken og Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Utenlandske investorer skyr Hellas, og vil ikke investere i frykt for at industrien blir nasjonalisert. Regjeringen viser seg ikke som en troverdig handelspartner. Dessverre har Tsipras klart å konsolidere makten sin i Hellas. Det er dårlige nyheter for Hellas, forretningslivet og for Hellas’ plass i EU og eurosonen, sier Vasilopoulou.
Nupi-direktør Ulf Sverdrup er enig med Vasilopoulou i at dagens regjering skremmer bort internasjonale investorer.
– Et godt styresett er viktig for å tiltrekke seg investorer. At Hellas nå er et polarisert samfunn øker usikkerheten, sier Sverdrup.
Les også:
Børsfall i Asia etter gresk nei
Brende: – Hellas har dramatiske dager i vente
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.