Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn om Stoltenberg-ansettelsen: – Oppsiktsvekkende

Karakteristikkene hagler fra opposisjonen etter Stoltenberg-utnevnelsen. Frp krever granskning av prosessen. Venstres Sveinung Rotevatn mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum utviser «usedvanlig dårlig gangsyn».

Klima og miljøminister Sveinung Rotevatn fra Venstre er kritisk til utnevnelsen. – Et flertall på stortinget har uttrykt at dette er en dårlig idé. Det er ikke noe Stortinget gjør hver dag, sier han.
Klima og miljøminister Sveinung Rotevatn fra Venstre er kritisk til utnevnelsen. – Et flertall på stortinget har uttrykt at dette er en dårlig idé. Det er ikke noe Stortinget gjør hver dag, sier han.Foto: Elin Høyland

Nato-topp og eksstatsminister Jens Stoltenberg blir sentralbanksjef. Det reagerer Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn kraftig på.

– Dette er en uklok utnevnelse som vil svekke uavhengigheten til Norges Bank. Sentralbanksjefen skal være samlende og upolitisk, ikke splittende og partipolitisk. Her viser Slagsvold Vedum usedvanlig dårlig gangsyn som statsråd i en mindretallsregjering, sier han.

Rotevatn sier at han ikke er overrasket ettersom Stoltenberg ble oppfordret av Finansdepartementet til å søke.

– Men jeg er overrasket over det med tanke på den debatten vi har hatt. Et flertall på stortinget har uttrykt at dette er en dårlig idé. Det er ikke noe Stortinget gjør hver dag. Dette er en beslutning som ligger til regjeringen, som Stortinget ikke mener så mye om. Men det sier noe om hvor sterkt mange reagerer på at man bryter med en tradisjon med uavhengige embetsmenn som sentralbanksjef og heller går for en partipolitiker.

Rotevatn sier det er vanskelig å tenke seg at noen kan ha sterkere partipolitiske og personlige bånd til regjeringen enn nettopp Stoltenberg.

– Så dette er oppsiktsvekkende.

Vedum svarer slik på kritikken fra Rotevatn:

– Norges Bank er en viktig institusjon for Norge, ikke minst med tanke på rollen knyttet opp mot forvaltningen av oljeformuen. Derfor er det sunt og viktig med en offentlig debatt om utnevnelsen av ny sentralbanksjef. Vi har hele veien vært opptatt av å ha en ryddig prosess, og mitt styringssignal til embetsverket har vært å finne den beste kandidaten. Det har vi fått med Jens Stoltenberg, på bakgrunn av hans økonomiutdannelse, brede samfunnsforståelse og tunge ledererfaring, sier finansministeren.

– Blir trolig aldri kvitt uroen

Høyre-nestleder Tina Bru sier at hun ikke er overrasket, men at det er interessant at regjeringen bestemte seg for Stoltenberg.

– Det har aldri vært sådd tvil om hans kvalifikasjoner, uroen jeg har uttrykt har vært alle de andre tingene. Diskusjonene i offentligheten viser hvorfor dette kan være vanskelig, fordi han har vært partileder, statsminister og har et vennskap med statsministeren, sier Bru som nå skal sette seg inn i begrunnelsen for ansettelsen.

– Det har aldri vært sådd tvil om hans kvalifikasjoner, uroen jeg har uttrykt har vært alle de andre tingene, sier nestleder Tina Bru i Høyre.
– Det har aldri vært sådd tvil om hans kvalifikasjoner, uroen jeg har uttrykt har vært alle de andre tingene, sier nestleder Tina Bru i Høyre.Foto: Gunnar Lier

Bru mener det har vært en god, grundig og nødvendig diskusjon i offentligheten.

– Gitt hvor viktig banken er for landet så må vi ettergå prosessen for å skape tillit. Men vi skal ikke så mistillit grunnløst. Vi legger til grunn at det har pågått på en god måte, men det er naturlig at vi og de andre partiene har spørsmål.

Nestlederen mener det nå hviler et enormt ansvar på Støre, regjeringen og Stoltenberg selv for å skape trygghet om at «den uroen vi har følt på, og trolig aldri blir kvitt, ikke har vært nødvendig.»

– Bør Stoltenberg melde seg ut av Ap?

– Jeg vet ikke hvilke regler som gjelder, men jeg legger til grunn at han vurderer dette og gjør det som er rett, sier Bru.

– Ville ikke ansatt

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, er blant dem som har uttrykt stor skepsis mot en eventuell utnevnelse av eksstatsminister Stoltenberg. Det står hun fast på.

– Jeg mener det er en uklok ansettelse og at det er uklokt av regjeringen å ikke lytte til de gode motargumentene som har kommet fra Stortinget. Med denne beslutningen ligger et stort ansvar på regjeringen, både for tillit til samfunnsfunksjonene og uro rundt prosessen. Vi ville ikke valgt å ansette en tidligere statsminister i denne rollen, sier hun til DN.

Kaski sier at SV nå vil gå inn og vurdere saken når den havner på kontrollkomiteens bord.

– Så må vi bare være ærlige på at vi ikke har sett ting som ikke har foregått i tråd med regelverket. Vi er imot ansettelsen i seg selv, ikke på grunn av prosessen. Selv om det aldri ser pent ut at gutteklubben Grei spiser middag sammen, så er ikke det imot regelverket i seg selv, sier hun.

– Vi er imot ansettelsen i seg selv, ikke på grunn av prosessen, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV.
– Vi er imot ansettelsen i seg selv, ikke på grunn av prosessen, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV.Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Kaski mener begrunnelsen for hvorfor Stoltenberg er valgt, ikke holder mål.

– Jeg savner begrunnelser knyttet til forståelsen av og synet på pengepolitikken og kompleksiteten i finansmarkedene. Det er viktig i hele denne diskusjonen at vi ikke glemmer kjerneoppgavene til sentralbanken: Det har vært mye diskusjon knyttet til kapitalforvaltning, formuesforvaltning og Oljefondet, men kjerneoppgavene er finansmarkedene, pengepolitikken og klimarisiko. Det ser jeg lite til i beslutningen, sier hun.

– En partiansettelse

Ida Wolden Bache og Jens Stoltenbergs egnethet har vært gjenstand for debatt månedsvis, med tidvis høy temperatur. Flere jurister og økonomer har støttet Stoltenbergs kandidatur, mens SV, MDG, Høyre, Venstre og Frp har vært skeptiske eller direkte uttalt at han ikke bør bli ansatt.

Tidligere finansminister og Frp-leder Siv Jensen ba i januar Stoltenberg trekke seg av hensyn til bankens omdømme og tillit.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til DN at Stoltenberg nå bør vurdere å melde seg ut av Ap.

– Det ville ikke skadet i alle fall.

Stoltenberg sa fredag at han skal fortsette å være medlem i Arbeiderpartiet, men lover å ikke ha noe partipolitisk aktivitet eller en partipolitisk profil.

Fremskrittspartiet varsler nå granskning av prosessen i Stortinget.

– Vi har vært kritisk hele tiden til at Stoltenberg skal bli sentralbanksjef, for det handler om det at man kan stille spørsmål ved uavhengigheten til Norges Bank. Det er grunnlag for å stille kritiske spørsmål til prosessen. Disse båndene til regjeringen og statsministeren er uheldig.

– Hva syns du om regjeringen gjør dette, tross tilbakemeldingene fra Stortinget i forkant?

– Det er en svært lite lydhør regjering som ikke alltid tar de klokeste beslutningene, mener hun.

– Det er 2022, på tide med en dame også?

– Det hadde absolutt gjort seg, men når det er en partikollega ser det ut som at andre hensyn har gått foran, sier Listhaug.

Vil ha kontrollhøring

Miljøpartiet de Grønne har vært kritiske til en utnevnelse av Stoltenberg på grunn av hans tette bånd til statsministeren og hans parti. Partileder Une Bastholm sier de støtter en kontrollhøring i Stortinget.

– Men nå er han utnevnt, og vi ønsker ham lykke til. Vi forventer nå at han vil bli en uavhengig og visjonær sentralbanksjef som bidrar til en åpen og mindre oljeavhengig økonomi, flere grønne jobber og en pengepolitikk som er bærekraftig og sosial, sier hun i en pressemelding.

Publisert 4. februar 2022, kl. 10.41Oppdatert 4. februar 2022, kl. 15.53
Jens StoltenbergIda Wolden BacheNorges BankSiv JensenSveinung Rotevatn
Eavis