Siden midten av 1950-tallet har kommunistledelsen tatt med seg familier til strandområdet Beidaihe nesten 300 kilometer fra Beijing i august måned. Denne uken har sikkerhetsstyrker sperret av deler av stranden og de store luksusvillaene. Kinas ledelse møtes bak lukkede dører.

Beslutninger som senere vil bli godkjent gjennom formelle prosesser i oktober og under Folkekongressens møte i begynnelsen av mars, avgjøres ofte under Beidaihe-møtene.

Ønsker å fortsette

Mao Zedong var kjent for å svømme i havet og la seg avbilde. Det vil ikke president Xi Jinping gjøre. Beidaihe-samlingene de siste årene har vært en velkoreografert seanse hvor det av og til er blitt sendt ut korte uttalelser eller pressemeldinger.

Neste generasjon toppolitikere blir evaluert og får møte toppledelsen i Beidaihe. I motsetning til tidligere tyder mye på at 63-åringen Xi ikke har startet den politiske prosessen med å gi fra seg kontrollen om fem år.

– Mange analytikere tar det for gitt at Xi vil fortsette som partisekretær, som er den mektigste stillingen, sier Kina-spesialist Christopher K. Johnson hos Center for Strategic and International Studies til nyhetsbyrået AFP.

Det er tidsbegrensninger i grunnloven for statsråder og landets president. Denne begrensningen eksisterer ikke for kommunistpartiets partisekretær, som sitter med den reelle makten i Kina. Xi har innehatt denne posisjonen siden 2012 – fem måneder før han ble president.

Analytikere mener at Xi har sett hvordan Russlands president Vladimir Putin har klart å sitte ved makten i over 16 år ved å bytte roller, men samtidig la makten være på egne hender. Xi har ikke lagt skjul på at han beundrer Putin.

– Som sin gode venn Putin ønsker Xi mer enn to perioder, sier Kina-ekspert Willy Lam ved Chinese University of Hong Kong til nyhetsbyrået.

Bekymret verden

Xi Jinping har befestet makten i kommunistpartiet og det kinesiske samfunnet ved å fjerne trusler fra konkurrerende fraksjoner. Mange er blitt tatt for korrupsjon og idømt lange fengselsstraffer. Lojale politikere er i liten grad blitt berørt.

Analytikere mener at Xi er den mektigste lederen Kina har hatt siden Mao Zedong, som var Kinas leder fra 1949 til sin død i 1976 – via rollen som formann for kommunistpartiet.

«Store deler av verden observerer Xi Jinping med bekymring. Ikke bare har han konsentrert makten i hendene på sentralmyndighetene; mange mener at hans antikorrupsjonskampanjer er et påskudd for å foreta en politisk utrenskning. Det er bekymring for at Xi bygger en personlighetskult – ikke ulikt hva Mao Zedong skapte under kulturrevolusjonen», skriver professor Keyu Jin ved London School of Economics i Japan Times.

Hun mener dette er en ubegrunnet frykt og at Xi ikke er en Mao Zedong-klone.

«De som frykter en ny kulturrevolusjon må forstå at Kina ikke er det landet det var for 50 år siden. Jordsmonnet for en autoritær personlighetskult er blitt pløyd vekk etter tre tiår med økt åpenhet og økonomisk vekst. Ingen skjønner dette bedre enn Xi», skriver den kinesiske professoren i avisen.

 

Les også:

Vil tvangsselge Airbnb-bolig

Giga-tunnel skaper ny giv dnPlus  (DN+)

– En eventyrlig investering dnPlus (DN+)

Anbefalt fra DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.