Regjeringen opphever alle obligatoriske koronatiltak – meteren og krav om munnbind fjernes

Statsminister Jonas Gahr Støre kunngjør lørdag formiddag at alle koronatiltakene oppheves med øyeblikkelig virkning. Det betyr at både meteren og krav om munnbind fjernes. Men sårbare grupper oppfordres til fortsatt varsomhet.

Statsminister Jonas Gahr Støre kom med gode nyheter lørdag formiddag.
Statsminister Jonas Gahr Støre kom med gode nyheter lørdag formiddag.Foto: Beate Oma Dahle/NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol hadde innkalt til pressekonferanse om koronasituasjonen lørdag klokken 10.

– Nå er tiden inne, fastslo Støre, og opphevet de aller fleste koronatiltakene med øyeblikkelig virkning.

Dette på dagen ett år og 11 måneder etter de første koronatiltakene som ble innført 12. mars 2020.

Det var på forhånd varslet lettelser i koronatiltakene, og Støre bekrefter på pressekonferansen alle lekkasjene og spekulasjonene om at alle de aller fleste tiltakene fjernes. Alle innreiserestriksjoner og krav til registrering ved innreise fjernes nå. Unntaket er Svalbard, der kravene til testing både før og etter ankomst opprettholdes på grunn av den såbare beredskapssituasjonen og meget begrenset kapasitet i helsevesenet.

Øystein Dørum, sjefsøkonom i NHO, spår gode tider for norsk økonomi etter pandemien.Foto: Fartein Rudjord

– Hovedbildet er at dette er bra, riktig og godt nytt for bedriftene, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO.

Han advarer mot økt sykefravær fremover som kan holde den økonomiske aktiviteten noe tilbake, og NHO Service og Handel mener arbeidsgivers lønnsperiode for sykefravær må ned til tre dager. Dørum sier også at det vil ta tid før de hardest rammede i norsk næringsliv, som selskaper innen reiseliv, konferanser og kultur, er tilbake i nærheten av nivåene for to år siden.

– Men vi så fra lettelsene i april i fjor at det er god kraft i norske husholdningers etterspørsel. Vekstutsiktene for norsk økonomi er gode, sier Dørum.

Sårbare fortsatt utsatt

Tross de gode nyhetene anbefaler Støre sårbare grupper å ta sine forholdsregler og fortsatt bruke munnbind der det ikke kan holdes avstand.

Myndighetene anbefaler nå testing kun for voksne med symptomer, og at folk som er smittet holder seg hjemme fire dager. Dette siste kravet gjelder ikke barn i barnehage og skole som ikke er syke.

«Det er gledelig at det igjen åpner opp for et normalt liv, og at bedriftene kan drive uten smitterestriksjoner. Bruk restaurantene, byen og utelivet. Bestill hotell. Bedriftene vil leve av det de tilbyr og selger, ikke av kompensasjon for at staten har stengt dem ned», sier Nina Melsom, direktør for Arbeidsliv i NHO i en pressemelding.

Tilbake til normal hverdag

Helsedirektoratet og FHI anbefaler ifølge NTB å gå over til en normal hverdag i sitt faglige grunnlag lørdag morgen.

«Med den kunnskapen vi har nå, og slik situasjonen nå ser ut, så mener vi at samfunnet kan gå tilbake til normal hverdag uten særlige smitteverntiltak mot covid-19, uten at det vil gi betydelig økt sykdomsbyrde fra covid-19», står det i det faglige grunnlaget fra Helsedirektoratet og FHI.

FHI regner med at smitten vil øke i noen uker til, før bølgen snur og når et lavt nivå i slutten av mars. Å bremse smitten vil kreve svært sterke tiltak over tid, noe som vil forlenge epidemien. Ifølge FHI er det ingen klare fordeler ved å gjøre dette.

Helsedirektoratet mener flere av tiltakene vi har i dag, som isolasjon ved smitte, meteren og bruk av munnbind, kan ivaretas gjennom råd og anbefalinger.

Helsemyndighetene anbefaler også symptombasert testing i to til tre uker, med anbefaling om å holde seg hjemme ved positiv test, før en overgang til testing på «klinisk indikasjon,» som betyr at fastlegen skal ta stilling til, og gjennomføre testing.

Støre sier dagens lettelser ikke betyr at pandemien er over, og at mange vil bli syke fremover. Han sier også at det kan komme nye varianter av viruset, og at regjeringen derfor holder en høy beredskap, også når det gjelder håndtering av høyt sykefravær i samfunnskritiske funksjoner.

– Vi kan gå tilbake til en normal hverdag. Viruset utgjør ikke lenger noen stor helsetrussel for de fleste av oss, sier Støre.

Helseminister Ingvild Kjerkol opplyser at det er lagt inn store bestillinger fra Pfizer og Biontech på vaksiner tilpasset eventuelle nye virusvarianter, hvis det skulle vise seg nødvendig.

NHO Reiseliv og NHO er opptatt av at regjeringen og partene i arbeidslivet nå lager en god og forutsigbar plan for hvordan man kan håndtere eventuelle nye smitteutbrudd i fremtiden, blant annet med bruk av vaksinepass.

– Det må være en helt annen pandemiberedskap i helsesektoren, og man kan ikke basere seg på å stenge en hel sektor. De fleste andre EU land har kombinert et relativt åpent samfunn med koronapass, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til NTB.

Publisert 12. februar 2022, kl. 09.01Oppdatert 12. februar 2022, kl. 10.32
KoronaKoronavirusetJonas Gahr StøreIngvild KjerkolOmikron