Går inn for poseavgift – igjen
Bare et par år etter at Solberg-regjeringen gikk på et nederlag med plastposeavgiften, stiller regjeringen seg på nytt positiv til avgiften.
Sjansen for at det snart kommer en miljøavgift på hver solgte plastpose øker. For nå er det klart at regjeringen støtter dagligvarebransjens forslag om å innføre en ny avgift der inntektene går til et miljøfond.
Det kommer frem i en fersk stortingsmelding om sirkulær økonomi som ble lagt frem av klima- og miljøminister, Vidar Helgesen, onsdag.
– Regjeringen er positiv til en bransjedrevet løsning på dette området. Regjeringen vil fortsette dialogen med bransjen for å oppnå en felles forståelse av hvordan et fond best kan innrettes, og hvordan sikre at en slik løsning oppfyller kravene i direktivet, fremkommer det i meldingen.
Så sent som i slutten av mai var Helgesen i samtaler både med Kiwi og bransjeorganisasjonen Virke om hvordan avgiften skulle organiseres.
Bakgrunnen for avgiften er krav fra EU om tiltak om å redusere plastposeforbruket.
Bransjeorganisasjonen Virke er godt fornøyd med at myndighetene går for handelens forslag.
– Dette er vi godt fornøyd med. En fondsløsning er et bedre alternativ enn en statlig plastposeavgift, og det gir samtidig muligheter til å løse viktige miljøoppgaver som opprydding av plast i naturen, spesielt langs kysten, opplyser Vibeke Hammer Madsen som er administrerende direktør i Virke.
– Virke er glad for at regjeringen vil samarbeide med handelen om reduksjon i bruk av plastposer, slik EU-direktivet krever. Vi er særlig glad for at regeringen stiller seg positiv til vårt forslag om å innføre et miljøfond, som kan brukes til miljøvennlige poseløsninger og plastopprydding.
EU-direktivet som regjeringen skal følge opp, har som hensikt å redusere forsøpling på land og i det marine miljøet.
– I Europa er forurensning fra tynne plastbæreposer en viktig kilde til marin forsøpling. I Norge er situasjonen en annen. En stor andel av posene blir brukt til å emballere avfall og de utgjør ikke et stort miljøproblem. Et miljøfond kan likevel bidra til å finansiere oppryddingstiltak langs kysten vår, der det kommer mye plast inn fra blant annet marin forsøpling.