– Livet ville vært kjedelig uten sladder.
Dette var Russlands president Vladimir Putins eneste kommentar til at han hadde vært som sunket i jorden i 11 dager. Med påfølgende rykter om alt fra barnefødsel til sykdom og statskupp.
Putin var mandag tilbake i rampelyset, smilende og tilsynelatende mer fornøyd enn på lenge. Han møtte pressen i forbindelse med et møte med Kirgisistans president Almasbek Atambajev i St. Petersburg.
Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov benyttet anledningen til å gjøre narr av de mange ryktene.
– Har dere sett vår lammede president, kidnappet av generaler? Han kom nettopp fra Sveits, der han tok imot en baby, sa Peskov.
Men både Putin og Peskov nektet å si noe om årsakene til forsvinningsnummeret.
Mobiliserer
Det som er sikkert er at Russland har beordret full mobilisering av hele nordflåten, inkludert skip, ubåter, fly og fallskjermsoldater. Den russiske nordflåten har hovedsete i Murmansk.
Totalt dreier det seg om over 45.000 soldater som nå er satt i full alarmberedskap, i den største russiske militære manøveren siden forholdet til Vesten surnet for alvor for et par–tre år siden. 41 krigsskip og 15 ubåter skal delta i øvelsen, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.
– Nye utfordringer og trusler mot den militære sikkerheten gjør at de væpnede styrkene må øke sin militære yteevne. Det må gis særlig oppmerksomhet til de nye strategiske formasjonene i nord, sier forsvarsminister Sergej Sjoigu til RIA.
Sjojgu sier mobiliseringen skjer på direkte ordre fra president Putin personlig.
Putin har lovet en kraftig opprustning av det russiske militæret i årene fremover. Militærbevilgningene var de eneste som ble skjermet da det nylig måtte kuttes kraftig i budsjettene på grunn av fallet i oljeprisen og sanksjonsstriden med Vesten.
Sist uke gikk russiske myndigheter ut og lovet boliger i Sentral- og Sør-Russland til offiserer og yrkesmilitære i arktiske områder. Sergej Pirogov, leder for boligavdelingen i det russiske forsvarsdepartementet, sier til russiske medier at boliger og eiendommer på den annekterte Krimhalvøya skal gjøres tilgjengelige.
Ny kald krig
Mobiliseringen i nord kommer samtidig som 5000 Nato-soldater avholder den største øvelsen på mange tiår i Finnmark, øvelsen Joint Viking. Samtidig kommer det nærmest daglige rapporter om russiske jagerfly som krenker Natos luftrom, særlig i Finland, Baltikum og langs norskekysten – men også så langt unna som i Den engelske kanal.
– Sikkerhetssituasjonen i Europa viser at øvelsen er mer relevant enn noensinne, sier generalløytnant Morten Haga Lunde.
Nato har de siste månedene også økt sin militære tilstedeværelse i Baltikum kraftig, blant annet med fly og tunge våpen.
Sverige har også kunngjort at det igjen skal utplasseres militært personell på Gotland i Østersjøen, et tiår etter at de fleste soldatene ble hentet hjem til fastlandet.
Det diskuteres også om Nato skal sende offensivt militært utstyr til Ukraina, utstyr som skal settes inn i kampene mot de prorussiske styrkene øst i landet.
EU-president Jean-Claude Juncker har også tatt opp igjen tanken om en egen europahær for å stå imot trusselen fra øst.
Men denne ballen ligger foreløpig død, ihvertfall så lenge Storbritannia har lagt ned veto (se kommentar neste side).
Frykt og avsky
Mens Putin er tilbake akkurat tidsnok til å feire ettårsdagen for annekteringen av Krimhalvøya, råder angsten blant de stadig færre i Russland som tør si regimet i Kreml imot. Spesielt etter likvideringen av opposisjonslederen Boris Nemtsov i Moskva 27. februar.
Ksenia Sobtsjak (33) skal være blant dem som har rømt Russland. Blant annet etter at den opposisjonelle avisen Novaja Gazeta sist uke skrev at det er satt en pris på hennes hode, og at hun skal stå på en dødsliste.
Hun er Russlands kanskje største kjendis, med bakgrunn som modell, designer, skuespiller og programleder på tv for ulike lettbente realityshow.
Senere har hun vunnet respekt som journalist og redaktør, blant annet med et eget talkshow på tv-kanalen Dozjd, den eneste regimekritiske tv-kanalen som er igjen i Russland.
Hun har etterhvert utmerket seg som en hard kritiker av Putin og det hun beskriver som et stadig mer totalitært Russland.
Hun er også datter av Anatolij Sobtsjak, den første demokratisk valgte ordføreren i St. Petersburg.
Anatolij Sobtsjak regnes som Putins politiske mentor, og han jobbet i flere år tett med Putin i byadministrasjonen i St. Petersburg på begynnelsen av 1990-tallet.
I 2000 døde Sobtsjak av hjerteslag under mystiske omstendigheter. Det er mistanke om at han ble forgiftet, men saken er aldri blitt oppklart.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.