Jubelen sto i taket da partileder Nick Clegg sikret Liberaldemokratene 23 prosent oppslutning og regjeringsmakt sammen med David Cameron og De konservative i 2010. Siden har det mest gått galt på meningsmålingene for Storbritannias visestatsminister. Liberaldemokratene har nå en oppslutning på rundt åtte prosent, og ligger an til miste halvparten av partiets 57 plasser i Parlamentet, viser en kartlegging BBC har foretatt.
– Nick Clegg ble regnet som en stjerne i britisk politikk, men sliter nå i motbakke. Partilederen er blitt overkjørt i regjeringen og mangler tillit blant velgerne, sier Øivind Bratberg, universitetslektor og forfatter ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo.
Jakter velgere
Nå har Clegg startet en storskilt velgerjakt i Sørvest-England, hvor partiet tradisjonelt har hatt bred støtte. I partilederens egen valgkrets Sheffield går det også trått. Clegg er blant dem som kan miste plassen i Parlamentet til opposisjonspartiet Labour. Skjer det, betyr det sannsynligvis slutten på Cleggs politiske karriere, skriver nyhetsbyrået AFP. Selv hevder toppolitikeren at de dystre meningsmålingene ikke stemmer overens med virkeligheten.
– Vi kommer til å gjøre et mye bedre valg enn meningsmålingene tilsier, sier Clegg til Financial Times.
Partilederen mener Liberaldemokratene gjør en viktig jobb.
– Vi har bidratt til å føre politikken mot sentrum, hvor de beste politiske løsningene ofte ligger, sier han.
De siste året har Liberaldemokratene opplevd en storskilt velgerflukt til De konservative, Labour og De Grønne. Clegg har ikke klart å blomstre i skyggen av statsministeren. Partiet sliter med å hevde seg politisk, og Clegg blir stadig vekk beskrevet som en leder uten ryggrad i avisene.
– Britene er vant til en den tradisjonelle valgmodellen, som sikrer de største to partiene flertall. De forstår ikke hvor liten innflytelse et støtteparti reelt sett har i en koalisjonsregjering, sier Bratberg, som har skrevet flere bøker om britisk politikk.
Valgeksperten mener Clegg har slitt med å innfri valgløftene. Noe av det første han gjorde som visestatsminister var å gå med på å heve studieavgiften, etter å ha lovet å kutte den gjennom hele valgkampen. Under vårens valgkamp har han gjentatte ganger måttet unnskylde seg overfor velgerne.
– Det er i politikken som ellers i livet: Man kan ikke alltid få viljen sin. Jeg er ikke statsminister, og jeg leder et parti med åtte prosent av alle parlamentspolitikerne i Westminster, uttalte Clegg nylig til BBC.
Nøkkelrolle etter valget
Valgekspert Bratberg mener det borgerlige partnerskapet har vært vanskelig for Liberaldemokratene. Partiet har tradisjonelt hatt mange ideologiske velgere som er tilhengere av EU og kritiske til nye sparekutt. De offentlige budsjettene har vært gjennom en hestekur, og kuttene har gått særlig ut over dem som er avhengige av sosialhjelp og andre velferdsordninger.
– Clegg har forsøkt å sette ned foten. Han har krevd at de offentlige midlene til velferd, skole og utdannelse skjermes for sparekniven, uten å ha fått gjennomslag for partiets synspunkter, sier han.
Til tross for at Liberaldemokratene sliter på meningsmålingene, er partiet en viktig brikke i det politiske maktspillet. Den britiske valgmodellen er under press ved at stadig flere velger bort de tradisjonelle partiene. Storbritannias valgordning har tradisjonelt sikret enten De konservative eller Labour rent flertall. Systemet, der hver valgkrets har bare ett mandat, er skreddersydd for de store partiene. Denne gangen ser det likevel ikke ut til at noen av de store partiene klarer å sikre seg flertall i Parlamentet, og alt tyder på nok en koalisjonsregjering. Statsminister David Cameron har allerede strakt ut hånden og sagt han ønsker en ny regjeringsperiode sammen med Clegg.
– De konservative er helt avhengige av Liberaldemokratene og omvendt. Partiene bærer hverandre på skuldrene, sier Bratberg.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.