- Oppdatert artikkel -
Den avtroppende portugisiske statsministeren, José Sócrates, sa i en tv-tale onsdag kveld at landet ber om internasjonal krisehjelp.
- Jeg har prøvd alt, men vi har nå kommet til det punktet at det å ikke ta denne beslutningen medfører en risiko vi ikke har råd til. Regjeringen har i dag bedt EU-kommisjonen om økonomisk hjelp, sa han, ifølge Bloomberg News.
Talen bekrefter utspillet tidligere onsdag fra finansminister Fernando Teixeira dos Santos. Han bekreftet tidligere på kvelden at landet trenger økonomisk støtte fra EU.
- Det er nødvendig å henvende seg til finansieringsmekanismene som er tilgjengelige i EU. Portugal kommer til å overholde sine økonomiske forpliktelser, og kommer til å ta de nødvendige stegene for å gjøre det, sa finansministeren onsdag kveld, ifølge Financial Times.
- Uansvarlig
- Portugal opptrådte uansvarlig overfor de internasjonale finansmarkedene i en svært vanskelig situasjon, sa finansministeren og viste til at opposisjonen nektet å vedta innstrammingstiltakene den forrige regjeringen la fram i mars, og som førte til at regjeringen gikk av.
Det er ikke klart hvor mye penger Portugal ber om, men lånet blir trolig på mellom 60 og 80 milliarder euro, eller mellom 470 og 630 milliarder kroner, opplyser en høytstående kilde i eurosonen.
Socrates sa at han kommer til å forhandle betingelsene i avtalen til det beste for Portugal.
Høye lånekostnader
Når landet nå offisielt ber om hjelp er Portugal det tredje landet i eurosonen som ber om det, etter Hellas og Irland.
- En redningspakke vil avhjelpe Portuglas akutte finansieringsproblem, men vil ikke løse landets grunnleggende problemer som lav vekst og en svak konkurranseevne. Det ser foreløpig ut som om Spania kan unngå samme skjebne som Portugal, men usikkerheten er stor. Problemene til spanske banker kan være større en tidligere antatt, og arbeidsledigheten er svært høy. En eventuell forverring av situasjonen i Spania vi trolig kunne få langt større ringvirkninger for resten av eurosonen, skriver seniorøkonom Ida Wolde Bache i Handelsbanken i sin morgenrapport.
Onsdag fikk Portugal inn i overkant av én milliard euro gjennom to korte lån som ble lagt ut i markedet. Renten var på 5,9 prosent. Portugals lånekostnader har steget til et nivå som myndighetene har måttet erkjenne at ikke er bærekraftige.
Bakgrunnen for de høye rentene er den dype mistroen i markedet til den kriserammede portugisiske økonomien. Tirsdag nedgraderte ratingselskapet Moody’s Portugals kredittverdighet ett hakk og advarte om at kredittverdigheten trolig vil synke ytterligere på grunn av den økonomiske usikkerheten i landet, skriver NTB.
Portugal hadde et budsjettunderskudd i fjor på 8,6 prosent av bruttonasjonalproduktet.
Vegret seg
Portugal vegret seg i det lengste for å be om krisehjelp fra EU av frykt for å havne i samme situasjon som Hellas og Irland. Et kriselån innebærer strenge krav til innsp#229er, blant annet kutt i en rekke offentlige velferdstiltak.
Men det har gått bratt nedover med den portugisiske økonomien den siste tiden, og onsdag måtte landet godta å betale skyhøye renter for et nødvendig kortsiktig lån på én milliard euro. Renten på lån med forfall om seks måneder spratt opp fra rundt 3 til 5,12 prosent.
Regjeringskrise
For to uker siden varslet den portugisiske statsministeren sin avgang.
Portugisiske regjeringsmedlemmer hadde allerede startet innledende samtaler med den EU-kommisjonen om en kortsiktig finansiering som skal sikre penger frem til en ny regjering er på plass. Sócrates har frem til nå stått imot presset om å motta hjelp.
Riktig beslutning
EUs finanskommissær Olli Rehn mener anmodningen om kriselån er en riktig beslutning.
– Dette er en ansvarlig beslutning fra portugisiske myndigheter for å sikre økonomisk stabilitet i landet og i Europa, sier han.
Også Det internasjonale pengefondet IMF sier de er rede til å bistå Portugal. Men foreløpig har det ikke kommet en formell anmodning om bistand, sier en talsmann for IMF.
Arbeidet med å få på plass detaljene i redningspakken kan starte allerede fredag, når EUs finansministre møtes i Godollo, i nærheten av Budapest.
Les også:
Portugals budsjettunderskudd kan vokse
Skjebnedag for Portugal (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.