Socrates leverte sin oppsigelse til president Anibal Cavaco Silva etter avstemningen i parlamentet onsdag kveld, opplyser presidentens kontor.
Statsministeren hadde på forhånd varslet at han ville gå av om ikke nasjonalforsamlingen godtok innstrammingspakken. Socrates mente sparetiltakene var nødvendige for å hindre at Portugal må be om krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).
Ingen støtte
Alle opposisjonspartiene i parlamentet stemte mot mindretallsregjeringens forslag om kostnadskutt og økte skatter. Opposisjonens manglende støtte og Socrates avgang fører til ytterligere usikkerhet rundt landets finansielle stilling.
- I dag har samtlige opposisjonspartier avvist regjeringens tiltak for å forhindre at Portugal må be om utenlandsk hjelp, sa Socrates i en fjernsynssendt tale etter avstemningen.
- Opposisjonen har fjernet regjeringens forutsetninger for å regjere. Resultatet er at jeg har levert oppsigelsen min til presidenten, fortsatte Socrates.
Mister troen
Markedets tiltro til at landet vil være i stand til å betjene sin skyhøye statsgjeld uten hjelp fra EUs krisefond har bare blitt ytterligere svekket onsdag.
Allerede før kveldens avstemning økte usikkerheten i markedet. Renten på portugisisk statsgjeld med fem års løpetid steg til rekordhøye 8,05 prosent før kveldens avstemning. Dette er godt over nivået på syv prosent som portugisiske myndigheter tidligere har satt som en kritisk grense.
I valutamarkedet faller euroen markert tilbake mot dollar onsdag kveld. En euro koster i skrivende stund 1,4079 dollar. Tidligere på dagen onsdag ble euroen handlet til over 1,42 dollar.
Presset øker
Økonomen Tullia Bucco i UniCredit Research skriver ifølge Marketwatch at det ifølge portugisisk lov ikke kan holdes nyvalg før om to måneder. Han mener den politiske ustabiliteten i forbindelse med valgkampen bare vil føre til en ytterligere svekkelse av tiltroen til staten og øke presset for at landet må be om hjelp utenfra.
Den dramatiske politiske utviklingen kommer kvelden før EUs stats- og regjeringssjefer samles i Brussel for vårtoppmøte om gjeldskrisen i eurosonen.
Portugal sliter med rekordhøyt underskudd, som Socrates-regjeringen håpet å redusere fra 7 til 4,6 prosent ved hjelp av drastiske kutt.
Dette er nødvendig for å hindre at Portugal må be krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), ifølge Socrates.
Øker sjansen
En rekke økonomiske eksperter er enig i at opposisjonens nei til sparpakken øker sjansen betraktelig for at også Portugal, i likhet med Hellas og Irland, må kaste inn håndkleet og be om hjelp. En av dem er sjeføkonom i storbanken ING, Carsten Brezeski.
– Dette vil helt klart øke sjansen for at Portugal må be om krisehjelp. Og det vil skje hurtigere. En politisk krise vil gjøre det nesten umulig å gjennomføre de nødvendige innstrammingstiltakene, sier han til NTB.
Les også:
Opposisjonen sier nei til innstramming i Portugal
Skjebnedag for Portugals regjering
Nytt rentesjokk for Irland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.