New York/Connecticut: - Jeg har gitt klar beskjed til alle ansatte: Kom dere ut og stem! Det er ufattelig mye som står på spill under årets presidentvalg, og jeg håper unge amerikanere bruker stemmeretten sin, sier Thomas Walle.

Det er en uvanlig varm novemberkveld i New York. Nordmannen sitter i en fullstappet togvogn på vei hjem til forstaden Connecticut. For snart to år siden flyttet han til USA for å videreutvikle annonseteknologi-selskapet Unacast, som han var med på å starte i 2014. I dag har selskapet 18 ansatte, og ambisjonen er å doble staben i Oslo og New York det neste året.

I likhet med over 320 andre techgründere har Walle sluttet seg til kampanjen «Take the day off», som går ut på å gi ansatte fri på valgdagen. På listen over selskaper som støtter initiativet står blant annet Spotify, TaskRabbit, Giphy, Buffer og venturekapitalistfirmaet Hunter Walk.

- Vi gikk ut og støttet kampanjen kort tid etter at den ble lansert. USA har en helt annen arbeidskultur enn oss og mange får ikke avlagt stemme på valgdagen fordi de ikke kan ta seg fri fra jobben, sier Walle.

Uber samarbeider med google

Walle er ikke alene om å ville mobilsere velgere. Biltjenesten Uber har inngått et ferkst  samarbeid med Google slik at amerikanere kan bestille bil og bli kjørt direkte til nærmeste stemmelokale på valgdagen.  Brukerne  av delingsøkonomitjensten vil også få en pop up-varsel med oppfordring om å bruke stemmeretten, og informasjon om de nærmeste  valglokalenes åpningstider.  Målet er å få flest mulig etternøkere opp av sofaen.

-Vi vil gjøre turen til stemmelokale så enkel og stressfri som mulig, sier Uber-topp Niki Christoff i en pressemelding.

Mens nye kunder får 20 dollar i rabatt hvis de bruker tjenesten,  må faste kunder imidlertid betale for turen selv. 

 

Heier på Hillary

Tirsdag 8. november kan over 200 millioner amerikanere stemme på hvem som skal bli landets neste president. Walle er ikke i tvil om hvilken kandidat han ville stemt på hvis han hadde vært amerikansk statsborger.

- Selv om Trump har en skattepolitikk som gagner startups, håper jeg Hillary Clinton vinner valget. Den demokratiske presidentkandidaten har den mest offensive gründerpolitikken, sier han.

Walle er bekymret over at Donald Trump haler innpå Hillary Clinton fire dager før presidentvalget. Demokratenes presidentkandidat har fredag ettermiddag en oppslutning på 46,7 prosent, mens republikanernes kandidat har en oppslutning på 45,0 prosent, viser gjennomsnittet av de siste landsdekkende målingene, utarbeidet av RealClearPolitics.

Walle skulle ønske Clinton hadde en mer komfortabel ledelse.

- Det går mot et nervepirrende valg. Clinton har fortsatt flest velgere i ryggen, men det er viktig at folk faktisk avgir sin stemme på valgdagen, sier Walle.

Bransje i vekst

I togkupeen rundt ham sitter dresskledde mennesker med ansiktene vendt ned i mobiltelefonene sine. Det er nettopp denne aktiviteten som nordmannen tjener penger på. Selskapet han har startet sammen med Kjartan Slette tilbyr løsninger som gjør det mulig for selskaper å tilpasse annonser basert på hvor kunden har vært i den fysiske verden.

Teknologi-gründer Thomas Walle tjener penger på folks mobilbruk. Her er han i likhet med de andre togpassasjerene oppslukt i telefonen sin. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
Teknologi-gründer Thomas Walle tjener penger på folks mobilbruk. Her er han i likhet med de andre togpassasjerene oppslukt i telefonen sin. Foto: Ørjan F. Ellingvåg (Foto: Orjan F. Ellingvag)

Ved hjelp av såkalte nettvarder i butikker og med kundens samtykke samler Unacast inn data fra nettvarder slik at kunder som shopper i luksusbutikker kan få reklame for luksusprodukter.

Nettvarder, eller beacons, er bluetoothchipper på størrelse med et frimerke som sender signaliser til telefonen din idet du går forbi. Det er åtte millioner nettvarder i verden i dag, og prognoser sier at tallet blir 500 millioner i 2021. Ifølge Walle når Unacast nå rundt en tredel av dem via sine samarbeidspartnere.

- Vi var først ute og er størst i bransjen. Men for at vi skal fortsette å vokse trenger vi et godt investeringsklima. Hillary Clinton har underveis i valgkampanjen lansert flere tiltak for å støtte entreprenørskap, innovasjon og mangfold i tech-bransjen. Hun mener internasjonal arbeidskraft er viktig for at næringen skal være konkurransedyktig og ønsker å øke investeringene i realfag, sier Walle.

Frykter investortørke

I vår gikk finske Open Ocean Capital, norske Investor samt fire amerikanske investorer inn med fem millioner dollar i Unacast. Dette var andre gang selskapet hentet penger. Ingen av investorene fra den første finansieringsrunden var med i vårens nye runde.

Sjekk ut DNs vippestat-spill for å få en forståelse av hvordan valget avgjøres! (Artikkelen fortsetter under)

http://www.dn.no/staticprojects/2016/08/vippestatspillet/
 

Walle vil ikke opplyse om dagens verdsettelse, men siden han og medgründeren beholder majoriteten betyr det at selskapet har en papirverdi på minst 80 millioner kroner.  Nordmannen legger ikke skjul på at konkurransen om finansieringskildene er beinhard. Etter kraftig ekspansjon de siste årene, har markedet for startups tørket inn i USA.

- Det kan bli enda tøffere for techgründere hvis Trump kommer til makten. Den siste utviklingen på meningsmålingene har allerede skapt uro i markedene. Hvis republikaneren vinner valget, kan flere investorer bli nervøse og sette seg på gjerdet.

Skremt av Trump

Walle er også sterkt kritisk til Trumps nye immigrasjonspolitikk fordi tech-bransjen er avhengig av fri tilgang til konkurransedyktig arbeidskraft fra utlandet.

- Rekrutteringsprosessen er allerede krevende. Jeg tror det er bra jeg ikke visste hvor krevende det er å starte opp her borte, da jeg bestemte meg for å flytte virksomheten til USA. Det har vært et skjemavelde uten like og vanskelig å få visa for utenlandske arbeidere.

Han smiler:

- Men det er likevel verdt det. Hvis vi hadde blitt sittende hjemme i Oslo hadde vi kanskje fortsatt vært fem ansatte. Det er tross alt her borte det skjer. Når jeg først skal bruke en så stor del av livet mitt på dette, vil jeg satse på det største markedet.

 

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Les også:

- En kunnskapsløs og bøllete mann dnPlus  (DN+)

Klappjakt på sorte velgere  

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

Putins førstevalg

Her står «bakke-krigen» dnPlus

Militsen har våpentrening før presidentvalget i USA
De trener på hvordan de skal forsvare seg dersom det blir kaos etter presidentvalget på tirsdag. Denne militsgruppa i delstaten Georgia i USA heier på Donald Trump, men frykter at Hillary Clinton vinner som følge av valgjuks.
01:25
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.