Bare en måned før nominasjonsprosessen starter i Iowa, har den breikjeftede milliardæren dobbelt så stor oppslutning som nærmeste konkurrent på tre meningsmålinger – CNN, Fox og RealClearPolitics.

På siste CNN-måling før jul har The Donald, som han kalles, en støtte på 39 prosent blant republikanske velgere, mot 18 prosent til senator Ted Cruz. Den opprinnelige favoritten Jeb Bush har bare 3 prosent.

Bekymret partiledelse

Sentrale republikanere er stadig mer bekymret for at Trump faktisk skal klare å bli nominert på Republikanernes landsmøte til sommeren.

Flere av dem, inkludert en framtredende senator, har alt antydet at de da ikke ville stemme på ham. Enten lar de være å stemme, eller så vil de stemme på Hillary Clinton om hun blir nominert av Demokratene.

Målingene viser også at Trump vil tape mot Clinton fordi moderate republikanere enten ville avstå eller stemme demokratisk. Historien viser at partiet som nominerer en ytterliggående kandidat, taper valget når det andre partiet stiller med en sentrumsorientert kandidat.

Republikanske partistrateger er også stadig mer bekymret for at partiet kan miste sitt flertall i Kongressen om Trump blir nominert, fordi mange velgere stemmer på samme parti ved både president-, kongress- og andre valg på stemmeseddelen.

Åpent spørsmål

Det store spørsmålet nå er hvor stor mulighet Trump har for å bli nominert. For det første er det uklart hvor mange av tilhengerne hans som møter opp for å stemme, særlig i Iowa der de har nominasjonsmøter i stedet for primærvalg.

Det betyr at man i stedet for å dra innom et offentlig valglokale når som helst på dagen for å avlegge stemme, må stille i kø før klokka 19 og tilbringe hele kvelden i en gymsal eller et privat hjem der man må høre på en rekke taler før man stemmer.

Mange av Trumps tilhengere er lavt utdannede, hvite menn og kvinner fra arbeiderklassen som aldri har vært så politisk interessert at de har vært på et nominasjonsmøte, og mange sier til Washington Post at de ikke vil det i år heller.

Rådløs partiledelse

For det andre er det et spørsmål hva partiledelsen kan gjøre for å hindre Trump i å bli nominert etter at han med brask og bram invaderte prosessen de i sommer trodde de hadde i boks med Jeb Bush som storfavoritt.

Partiledelsen har vært rådløs når det gjelder å bremse Trump, og de andre kandidatene har i det lengste unngått å angripe Trump da det viste seg at det slo tilbake på dem hver gang og bare ga ham enda mer støtte blant sine.

Trøsten for partiledelsen er at Trump må vinne stort i primærvalgene for å få nok delegater til å trumfe de mange delegatene partiledelsen har kontroll over, blant dem guvernører, kongressfolk og diverse andre som delstatene har rett til.

Få alternativer

Problemet er hvem som ellers er en realistisk kandidat. De mest moderate, som Bush og Chris Christie, ligger langt bak, og den som ligger nærmest Trump, Ted Cruz, er i partiledelsens øyne ikke stort bedre.

Cruz deler mange av Trumps mer ekstreme oppfatninger om innvandring, flyktninger og budsjettunderskudd. I tillegg er han svært upopulær i Senatet på grunn av sin strie personlighet og politiske alenegang. Han har undergravd alle forsøk på kompromiss med demokratene og bidro sterkt til at statsapparatet i 2013 ble stengt da statsbudsjettet ikke ble vedtatt i tide.

Dermed er det mange som i dag setter sitt håp til Marco Rubio, den tidligere Tea Party-favoritten som i dag oppfattes som en moderat kandidat når rivalene er folk som Trump, Cruz og Ben Carson.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Trump til DN: -Jeg elsker Norge!

 
- Donald Trump har forbausende god helse

 

Trump og Obama fikk unngjelde i republikansk debatt  

Måling: Trump ville slått republikanerne, men ikke Clinton