Til Beatles-sangen «Revolution» og taktfaste rop om «USA, USA, USA» fra publikum kom Trump med sin seierstale etter den ventede seieren på republikansk side tirsdag. Talen inneholdt de vanlige lovnadene fra eiendomsmogulen.
– Vi skal gjenreise forsvaret vårt. Det skal bli så stort og så sterkt at ingen – ingen – vil utfordre oss. Vi skal ta oss av krigsveteranene våre, de blir behandlet så forferdelig, sa Trump, flankert av sin kone og sine barn.
– Vi skal ha utrolig sterke grenser. Og folk skal komme inn i dette landet lovlig. Og vi skal bygge en mur. Det er ikke engang vanskelig å få til, sa Trump, til vill jubel fra sine tilhengere.
– Og vi skal knuse IS, la han til.
Godt valg for Kasich
Donald Trump og Bernie Sanders vant som ventet nominasjonsvalget i New Hampshire tirsdag. Hos republikanerne kom John Kasich på den svært viktige andreplassen.
Dermed ble ikke valget i den lille delstaten i nordøst det vannskillet i den republikanske nominasjonskampen som mange ventet etter nominasjonsmøtene i Iowa forrige uke.
Etter en sterk tredjeplass da snakket kommentatorer om at New Hampshire ville bli Florida-senator Marco Rubios mulighet til å rykke fra i racet om å bli den mer etablerte delen av Det republikanske partiets alternativ til protestkandidatene Trump og Ted Cruz.
Men da 70 prosent av de republikanske stemmene var talt opp, lå Rubio nede på en skuffende femteplass bak Ohio-guvernør Kasich og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush, viser CNNs tall.
Sanders med klar seier
På demokratisk side hadde Sanders en ledelse på hele 21 prosentpoeng på Hillary Clinton da 68 prosent av stemmene var talt opp. Det er et er et klart signal til finanseliten og politikerne i Washington, sa Sanders i sin seierstale.
– Er dere klare for en radikal idé? Sammen skal vi skape en økonomi for oss alle, ikke for den øverste 1 prosenten, sa han og gjentok sine løfter om å øke minstelønnen, gratis høyere utdanning og gratis, offentlig helseforsikring for alle.
For få måneder siden var det få som trodde den selverklærte «demokratiske sosialisten» hadde noen mulighet til å utfordre storfavoritten Clinton.
De to usannsynlige kandidatene Sanders og Trump har spilt på den store misnøyen mange amerikanere har med den politiske eliten i landet.
Viktig seier for Trump
Trump har ledet stort på meningsmålingene og trengte seieren etter et surt tap for Cruz i Iowa sist uke. Eiendomsmogulen måtte bevise at han kunne omsette de gode målingene til faktiske stemmer, noe han lyktes med i New Hampshire, der han foreløpig har 34,5 prosent av stemmene etter at 77 prosent var talt opp.
Til Beatles-sangen «Revolution» og taktfaste rop om «USA, USA, USA» fra publikum kom Trump med sin seierstale. Talen inneholdt de vanlige lovnadene fra eiendomsmogulen.
– Vi skal gjenreise forsvaret vårt. Det skal bli så stort og så sterkt at ingen – ingen – vil utfordre oss. Vi skal ta oss av krigsveteranene våre, de blir behandlet så forferdelig, sa Trump, flankert av sin kone og sine barn.
Fortsatt bredt felt hos republikanerne
Bak Trump var det kortere avstand mellom plasseringene. For Kasich (16 prosent) betyr andreplassen at han kan fortsette valgkampen.
Jeb Bush ligger foreløpig på en fjerdeplass foran rivalen Rubio, men bak Cruz. Likevel har Bush fått en liten opptur i forkant av at valgkampsirkuset beveger seg videre til South Carolina.
Rubio hadde en svak debattkveld lørdag. Han ble angrepet for bare å komme med ferdig innøvde svar etter å ha gjentatt et angrep på president Barack Obama nesten helt likt fem ganger.
Den forholdsvis ferske senatoren ble også kritisert for ikke å ha erfaringen som trengs for å bli president.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.