Forretningsmann og reality-programleder Donald Trump ble knust i helgens debatt, skal man tro ledende republikanere og politiske strateger fra begge sider i valget.
Trump gikk til knallhardt angrep mot USAs tidligere president George Bush og hans involvering i Irak. Han sa blant annet at Bush «løy seg til krigen i Irak», og hevdet han ikke klarte å holde landet trygt fordi terrorangrepene 11. september skjedde mens han var president.
Han forsvarte også den omstridte organisasjonen Planned Parenthood, som er kontroversiell blant konservative politikere i USA fordi den blant annet tilbyr abort og prevensjon.
I delstaten South Carolina, der debatten ble avholdt, og det skal holdes nominasjonsvalg til helgen, er slike uttalelser sett på som svært kontroversielle. Staten har en høy andel krigsveteraner, og er tradisjonelt sett en konservativ stat når det kommer til sikkerhetspolitikk og abortrettigheter.
- Disse uttalelsene burde vært politisk selvmord i en stat som South Carolina. Hvis du kan si dette og få støtte i en slik stat er ingen gamle teorier særlig mye verdt, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til DN. Han forsker blant annet på USA, og følger årets valgkamp tett.
Klør seg i hodet
- Dette er metoder som hittil har vært ukjent i amerikansk debatt. Vi kan forferdet se på denne debattformen, og klø oss i hodet over at det går an å si noen så merkelige ting, sier Melby.
I en meningsmåling blant politiske innsidere gjennomført av avisen Politico, mente 54 prosent at Trump gjorde det dårligst av samtlige kandidater i helgens debatt før delstatsvalget i South Carolina. Skal man tro meningsmålingene blant velgerne derimot, er Trump den store vinneren.
I følge Huffington Posts sammenstilling av ulike meningsmålinger i forkant av valget ligger Trump an til å dra i land en brakseier i valget. Han ligger på omtrent 37,5 prosents oppslutning blant velgerne i South Carolina.
Hans nærmeste motstandere, de republikanske senatorene Ted Cruz og Marco Rubio, ligger på henholdsvis 21,1 og 15,5 prosent. (Saken fortsetter under).
Melby tror ikke Trumps velgere bryr seg nevneverdig om hvilken politikk han fører.
- Trump er ikke en konservativ politiker. Han er en rendyrket populist og umulig å plassere i et politisk spektrum. Han har ikke noen sammenhengende ideologi, men er blitt et talerør for frustrerte amerikanere, sier Melby.
For bare få måneder siden var Trump avskrevet som en oppmerksomhetsjagende ikke-kandidat. Melby var blant dem som hadde avskrevet Trump, men ser nå på han som favoritt i valget:
- Vinner han South Carolina, som det ser ut som han vil gjøre med klar margin, så er Donald Trump storfavoritt til å vinne nominasjonen. Han er per i dag favoritt, og det blir vanskelig å se noen som kan stoppe han hvis han vinner i helgen, sier han.
Bruker minst penger
Trump, er kritisk til systemet som lar politikere motta ubegrensede pengegaver og valgkampbidrag, og gjør ofte et poeng av at han ikke er kjøpt og betalt av noen.
Av de drøyt 180 millioner kronene som til nå har funnet veien inn i hans valgkampkasse, kommer to tredeler fra hans egen lomme.
- Trump ønsker å fremstå som en ikke-politiker som angriper politikerklassen. Mange amerikanere er misfornøyd med politikere i USA, sier Melby.
Republikaneren Jeb Bush, som både har hatt en far og bror i Det Hvite Hus, seilet tidlig opp som en av favorittene til å bli republikanernes presidentkandidat. Både Bush’ egen kampanje hans og den politiske giverorganisasjonen som støtter han, den såkalte super-PAC’en «Right to Rise», har slitt siden da.
En såkalt super-PAC, eller Political Action Committee, er en politisk støttegruppe som offisielt opererer uavhengig av den politiske kandidaten og kan samle inn og bruke ubegrensede midler på å støtte politiske kampanjer.
Bush har dratt inn politiske donasjoner som tilsvarer over en milliard norske kroner i løpet av 2015, men han har falt som en stein på meningsmålingene. En rekke svake TV-debatter kombinert med den økende populariteten til kandidater som Donald Trump og Ted Cruz har fått skylden for dette, og Jeb Bush ligger omtrent på ni prosent i de siste meningsmålingene.
Les også på DN.no:
Milliardene sitter løst i amerikansk valgkamp
Russland og Tyrkia i ordkrig om Syria
Oljeproduksjon fryses etter toppmøte
«Overforsynt», «desperat» og «mistet grepet»
Svakeste vekst i norsk økonomi på syv år
Se DNtv:
Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka:
Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.