Forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump er den suverene lederen i kampen om å bli republikansk presidentkandidat.
Alt tyder på at det er Trump som får flest stemmer blant kandidatene, på tross av at motstanden mot ham har økte både innad i partiet og ellers i landet. Opptøyer og voldelige sammenstøt har funnet sted i flere amerikanske byer i forbindelse med Trumps valgkamp de siste ukene.
Selv politiske innsidere har vedgått at kampen om stemmene er vunnet for Trump. Det viser en meningsmåling blant høytstående politikere og eksperter gjennomført av avisen Politico.
Spenningsmomentet i valgkampen er nå om han får nok stemmer til å vinne nominasjonen direkte, eller om han må ut i en omkamp under republikanske partiets landsmøte i juli, en såkalt «brokered convention» - et omstridt landsmøte.
Det har ikke skjedd siden 1948.
Vil kuppe valget
Det er svært usannsynlig at noen av de gjenværende republikanske kandidatene vil kunne ta igjen Trump og oppnå et flertall av stemmene. Det er derimot muligheter for at de sammen kan sanke nok stemmer i de gjenværende statene til å forhindre at Trump får nok stemmer til å vinne nominsjonen direkte.
Når amerikanere velger sine kandidater, stemmer de på delegater i sin hjemstat som igjen stemmer på presidentkandidaten på deres vegne. For republikanerne kreves det minst 1.237 delegater for å bli valgt som kandidat. Etter de siste delstatsvalgene har Trump 739 delegater.
Texas-senatoren Ted Cruz har 465 og Ohio-guvernøren John Kasich har 143.
Når alle statene har avgitt sine stemmer, arrangerer partiene sine landsmøter for å formelt nominere kandidaten. Dersom en delegat ikke får det nødvendige flertallet under den første stemmerunden på landsmøtet frigjøres delegatene fra forpliktelsen de ble pålagt av velgerne i sin hjemstat, som i praksis fører til at de over 2.000 delegatene står fritt til å stemme på hvilken som helst av kandidatene.
Det er en «brokered convention», og flere skeptikere frykter at et slikt landsmøte vil ødelegge for det republikanske partiet i mange år fremover.
Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier er enig i den vurderingen, og tror at det republikanske partiet vil få et «demokratiproblem» dersom noen annen kandidat enn Trump vinner.
- Partiet kan ikke bare overse hensynet til de millioner av amerikanere som har stemt på Trump, da blir det et demokratiproblem. Hvis man overkjører dem vil dette partiet sprekke, sier Melby. Han forsker på USA og følger den amerikanske valgkampen tett.
Ikke skjedd på 68 år
Vanligvis ville kandidaten med flest stemmer vunnet frem, men både ledelsen i det republikanske partiet og en rekke ledende republikanere har tatt avstand fra Trump og oppfordret republikanere til å ikke stemme på han. De leter etter enhver mulighet til å kaste Trump som sin kandidat, og forsøker i disse dager å forberede en såkalt «brokered convention».
- Det er åpenbart en krisesituasjon for partiet dersom det skjer. Det er dyptgående splittelser og interne konflikter i partiet, sier Melby.
Det gjør at ledelsen i det republikanske partiet langt på vei får avgjøre hvem som blir republikanernes kandidat, uavhengig av hvem som får flest stemmer. Sist et nominasjonsvalg endte i en «brokered convention» var i 1948, da Thomas Dewey ble nominert og senere tapte for demokraten Harry Truman i presidentvalget. Det er 68 år siden.
Frem til omkring 1920-tallet var det ofte at slike splittede landsmøter fant sted, men etter at dagens valgsystem, der statene stemmer på hver sin kandidat, har det vært sjelden vare.
Sist gang en president ble valgt etter å ha fått nominasjonen på denne måten var demokraten Franklin Roosevelt i 1932.
Saken fortsetter under bildeserien.
Rasisme og voldsutbrudd
Den stadig kontroversielle presidentvalgkampen til Trump fortsetter å sjokkere over hele landet. De siste ukene har det brutt ut en rekke voldsepisoder på valgmøtene hans, og kandidaten har måttet avlyse flere planlagte valgkampopptredener som følge av voldelige opptøyer mellom Trump-supportere og demonstranter mot kampanjen hans.
En rekke videoer av Trump-tilhengere som kommer med rasistiske bemerkninger og går til angrep på motstandere har dukket opp i nyhetsmedier over hele verden.
Trump har selv sagt at han gjerne betaler saksomkostningene til de av supporterne hans som angriper demonstranter, og har varslet om at det vil oppstå «bråk og opptøyer» dersom han får flest stemmer men ikke blir valgt som republikanernes kandidat.
- Jeg tror det republikanske partiet vil bli tvunget til å få frem en avtale med Trump dersom han ikke får nok stemmer til å vinne nominasjonen direkte. Jeg skjønner ikke hvordan de kan ha en sameksistens i partiet dersom de torpederer Trumps kampanje, sier Melby.
Les mer om det amerikanske valget på DN.no:
Må rasere partiet for å stanse Trump (DN+)
Republikanernes umulige valg (DN+)
- Hillary vil bli en fantastisk president!
Økonom om USA-valget: - En skremmende utvikling
Se DNTV:
Her kan du se videoopptak fra de voldelige sammenstøtene mellom Trump-supportere og politiet under et valgkamparrangement i Salt Lake City denne helgen.
Har du fått med deg denne? President Barack Obama har liten tro på Donald Trumps vinnersjanser i presidentvalget:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.