New York: Han setter øynene i finansmilliardær John Paulson og feier alle motforestillinger til siden:

– Dette kommer til å være den siste sjansen vi har til å gjøre Amerika virkelig storartet igjen. For det går nedenom nå, sier Donald Trump.

– Det kan bli en stor-skala versjon av Venezuela. Dette er siste sjanse til virkelig å gjøre det bedre. Det er ikke på grunn av meg, men på grunn av mine ideer.

Ny økonomisk plan

Torsdag ved lunsjtider la presidentkandidat Trump omsider frem en detaljert økonomisk plan for hva han vil gjøre med landet, og han valgte å spille på hjemmebane, i Economic Club of New York, selveste milliardærklubben i metropolen. Før den avsluttende spørsmål-svar-seansen med Paulsson pepret Trump den eksklusive forsamlingen i Waldorf-Astoria-hotellet med tall i en halvtimes lang tale.

  • Han vil kutte skattene med enorme 4400 milliarder dollar over ti år, men hevder at det meste av statens inntektstap vil dekkes inn igjen av raskere økonomisk vekst.
  • Veksttakten skal dobles til 3,5 prosent årlig i det neste tiåret.
  • Det skal gi 25 millioner nye jobber.
  • I tillegg vil Trump reforhandle alle handelsavtaler, få andre Nato-land og allierte til å betale for sitt eget forsvar – og ja, bygge en mur mot Mexico for Mexicos regning.

Klappingen går over lunsjbordene i Waldorf-Astoria flere ganger under talen, ikke minst når Trump lover å kutte i skatter og reguleringer. Han lover riktignok å ha en sosial innretning på skattekuttene, slik at de rikeste ikke vil få redusert inntektsbeskatning, bare de lavest betalte. Til gjengjeld skal selskapsskatten kuttes fra 35 til 15 prosent, noe som stort sett vil tjene de rikeste.

Dynamiske effekter

Med sitt økonomiske program knytter Trump an til økonomiske argumenter Ronald Reagan og hans økonomiske rådgiver Laffer brukte: At skattekuttene i stor grad vil betale for seg selv gjennom økt vekst - såkalte dynamiske effekter.

– Vi foreslår et skattekutt på 4400 milliarder dollar som vil regnes som 2600 milliarder dollar i en dynamisk vekstmodell, som er måten skatteplaner burde vurderes på, sier Trump fra scenen.

Under Reagans tid endte riktignok USAs statsgjeld opp med å vokse. Mange makroøkonomer har i senere tid ment at det reelt er lite et land kan gjøre for å heve den underliggende vekstraten, et poeng også Paulson brakte opp i sine spørsmål, med referanse til en samtale med den konservative økonomen Glenn Hubbard ved Columbia Business School. Den slags motforestillinger har Donald Trump lite tid til å høre på.

– Jeg ser på verden. Hvis Kina går ned til 7 eller 8 prosent vekst, blir det revolusjon der nede. Da devaluerer de heller valutaen, sier Trump.

Han liker kinesere som leietagere og som kjøpere av hans leiligheter, men han lover å forhandle frem helt andre handelsavtaler med Kina og alle andre land. USAs massive handelsunderskudd mot Kina skal opphøre. Nøkkelen er å kaste ut politikere fra forhandlingsbordene og erstatte dem med USAs beste forretningsfolk.

– Noen av dem er i rommet her nå. Ærlig talt, vi kommer til å henvende oss til dere, sier Trump flørtende mot publikum.

Den nordamerikanske handelsavtalen NAFTA, signert av Bill Clinton, kommer til å ryke.

– Vi vil starte med Nafta, som forårsaker så mye skade for vårt land. Vi vil reforhandle den, og enten erstatte den med en god en eller avslutte den til en god avtale kan bli signert, sier Trump.

I bortimot nostalgiske vendinger snakker han om den amerikanske bilindustrien, stålindustrien og kullindustrien. Alt sammen skal komme tilbake med president Trump.

En kort forklaring på hvordan valget i USA foregår
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:
 

Les også: Full familiekrangel om sportsbutikk dnPlus (DN+)

Fire av ti kjøpere flytter ikke inn dnPlus (DN+)

Tror på flere konkurser dnPlus (DN+)

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

- Anbefalt fra DNtv: 

Petter Stordalen: - For meg handler det om å tjene mest mulig penger, slik at hun får mer penger til å redde verden.
Hele tiden mens Gunhild Stordalen har ligget på sykehus og fått behandling for den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerodermi har hun drømt om å klappe kyr. Det fikk hun på Dyrsku'n i Seljord.
01:51
Publisert:

 

Her får barna smake maur fra Maaemo
Jørgen Lund Dalen (8) smaker på maur, servert av Maaemo-kokk Peder Støylen. Maaemo, Kontrast, Sentralen, Det norske kokkelandslaget og flere andre kokker i toppsjiktet stilte opp gratis på Geitmyra matkultursenters 5-årsjubileum søndag.
01:05
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.