Klimapolitikken til de to presidentkandidatene har fått begrenset oppmerksomhet i valgkampen i USA.
I løpet av tre TV-sendte debatter fikk de ikke ett eneste spørsmål om klima av debattlederne. Amerikanske medier er blitt anklaget for å tie temaet i hjel – selv om det er blitt mer omtalt enn i tidligere valgkamper.
Samtidig er klimaendringer og energipolitikk blant områdene hvor Trump og Clinton står aller lengst fra hverandre.
– Donald tror klimaendringene er en bløff som kineserne står bak. Jeg tror dette er reelt, sa Clinton i den første presidentdebatten.
– Bullshit
I duellen med Clinton nektet Trump for å ha sagt noe slik. Men i 2012 skrev han på Twitter at kineserne har funnet på global oppvarming for å ramme USAs økonomi.
Trump har også kalt klimaforskningen «svindel» og «bullshit». Blir han president, lover han å stanse all støtte til FNs arbeid mot global oppvarming. I tillegg vil han forsøke å skrote resultatet av 20 år med internasjonale klimaforhandlinger – Parisavtalen.
Den trer formelt i kraft 4. november, fire dager før presidentvalget i USA.
– Han har også lovet å gjenoppbygge USAs kullindustri, sier forskningsdirektør Guri Bang ved CICERO senter for klimaforskning.
Viktige reguleringer
Reguleringer innført av Barack Obama for å kutte USAs utslipp av klimagasser, vil trolig forsvinne hvis Trump blir president.
Clinton lover på sin side å videreføre og utvide reguleringene – blant dem Clean Power Plan, som skal kutte CO2-utslipp fra amerikanske kraftverk.
– Dette er veldig viktig siden planen vil få en svært direkte effekt på USAs utslipp, sier Bang til NTB.
Vinner Clinton valget, lover hun å få på plass en halv milliard solcellepaneler i løpet av sin første presidentperiode. Fornybar energi skal dekke strømforbruket til alle boliger i hele USA.
Clinton vil overholde USAs utslippsmål i Parisavtalen, og be om klimaråd fra nobelprisvinner, klimaaktivist og tidligere visepresident Al Gore.
Støtte i partiet
Selv om Trump i klimapolitikken ligger milevis unna Clinton, har han mange meningsfeller i sitt eget parti.
En lang rekke republikanske politikere stiller seg tvilende eller avvisende til klimaforskningen. Også partiets leder i Senatet, Mitch McConnell, vil trekke USA fra Parisavtalen.
Siden Trump er på linje med resten av partiet, tror Bang at han kommer til å gjennomføre klimapolitikken sin. Det kan i så fall få dramatiske konsekvenser for den globale kampen mot klimaendringene.
– Dystopisk mareritt
Hvis ikke USA holder sine utslippsløfter, er det høyst uvisst om Kina og andre store u-land vil oppfylle sine. Løftebrudd kan få tilliten mellom landene til å forvitre.
– Energivisjonen til «The Donald» er et dystopisk mareritt som vil øke USAs utslipp og få den internasjonale innsatsen for å bekjempe klimaendringene til å kollapse, mener Joseph Curtin, klimarådgiver for regjeringen i Irland.
Meningsmålingene tyder ikke på at Trump får mulighet til å virkeliggjøre sin visjon. Men selv om Clinton skulle vinne valget, vil hun få problemer med å realisere sine grønne planer hvis Republikanerne fortsatt kontrollerer Kongressen.
I så fall kan de fortsette å stikke kjepper i hjulene for nye klimatiltak, slik de har gjort i Barack Obamas tid som president.
- Vil ha Biden
Joe Biden kan bli utenriksminister hvis Hillary Clinton vinner presidentvalget i USA.
Det hevder en kilde overfor Politico. Verken Clinton eller hennes rådgivere skal ha diskutert det med Biden.
– Han ville vært bra, og de bruker mye tid på å finne ut den beste måten å prøve å overtale ham på hvis hun vinner valget, sier kilden.
Joe Biden har vært USAs visepresident siden 2009.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.