Dag én på republikanerens landsmøte i Cleveland begynte dårlig for Donald Trump – og ble bare verre utover dagen.
Det endte med påstander om plagiat, åpent opprør i salen og frustrerte partifolk som tror presidentvalget er kjørt.
Som om ikke det var nok, krasjet Trumps bilkortesje på vei til landsmøtet. Vel fremme brøt han landsmøteprotokollen ikke én gang, men to ganger på rappen.
– Selv om Hillary Clinton skulle havne i fengsel, vil hun fortsatt vinne presidentvalget. Dette partiet er altfor splittet til å ta opp kampen, sier landsmøteutsending Marc Perez fra delstaten Washington.
«Kan ha store konsekvenser»
Trump-leiren prøver å forene partiet etter den opprivende nominasjonsstriden, men trådte feil allerede i morgentimene mandag.
På et frokostmøte æreskjelte Trumps valgkampsjef John Kasich, guvernør i delstaten hvor møtet avholdes. Kasich nekter å støtte Trump, og vil ikke vise seg under den fire dager lange kroningsseremonien av mangemilliardæren fra New York.
«Trassig» og «en skam for partiet», var dommen fra valgkampsjef Paul Manafort.
Kasich er en svært populær guvernør i vippestaten som Trump må vinne i november for å bli president.
– Dette kan ha virkelig store konsekvenser. Kandidatene er avhengig av den lokale partiorganisasjonen for å mobilisere velgerne. Guvernør Kasich og hans allierte spiller en helt avgjørende rolle i så måte, sier valgforsker John Green ved University of Akron.
Skapte fullt kaos
Etter lunsj brøt det ut kaos i salen da delegatene ble nektet å stemme over et forslag som kunne påført Trump-leiren et kjedelig nederlag.
I kulissene hadde Trump-motstandere sikret seg nok stemmer til å tvinge frem en tidkrevende avstemning som ville ydmyket den omstridte mangemilliardæren. Det ville ikke møtelederen høre snakk om.
Til høylytte protester krevde Trump-motstandere formell votering mens Trump-tilhengere ropte «U-S-A! U-S-A!». Protestene ble ikke mindre da ordstyreren plutselig forsvant fra scenen og husorkesteret begynte å spille for å overdøve ropene.
Trump har solid flertall blant de 2472 delegatene, men en formell avstemning ville vist at langt fra alle stiller seg bak den tidligere realitystjernen.
Trumps folk gikk hardt til verks for å kvele opprøret.
Trump-motstanderne trengte støtte fra minst syv delstater for å få flertall for det stemmetekniske forslaget. De hadde ni i ryggen.
Da møteledelsen ble klar over dette, ble en tropp sendt ut i salen. De krevde skriftlig bekreftelse fra utsendingene, noe som fikk mange til å bakke. Andre forlot salen i protest.
– Hvis de vil samle partiet, kan de begynne med å behandle oss med respekt, sa senator Mike Lee fra Utah til Washington Post.
Etter en høydramatisk halvtime innså opprørerne at nederlaget var et faktum.
– Donald Trump forsøker å tvinge oss til å holde kjeft. Det splitter partiet og vil gjøre at vi taper i november. Trump-folkene setter sinnene i kok hos alle oss andre. Nå vinner Hillary, sier Perez.
Delegat Ed Buchanan fra Wyoming føler seg overkjørt. Han ledet valgkampen for rivalen Ted Cruz i hjemstaten, men avviser at forslaget var et siste desperat forsøk på å stanse Trump.
– Dette var et forsøk på å styrke partiet slik at vi får en bedre nominasjonsprosess og en bedre kandidat om fire år, sier Buchanan.
Han vil at kun republikanske velgere kan stemme i partiets nominasjonsprosess. Trump vant takket være mange stemmer fra demokrater og uavhengige.
Plagiat i beste sendetid
En allerede røff dag ble avsluttet med emosjonelle taler fra pårørende til falne tjenestemenn ispedd tunge anklager mot Hillary Clinton, som vil motta demokratenes presidentnominasjon i neste uke.
Mens partimedlemmene fikk servert de dystre talene, valgte Trump å delta i et talkshow på Fox News. Det fikk tv-kanalen til å stanse direktesendingen fra landsmøtet for heller å intervjue hovedpersonen. Noen timer senere brøt han tradisjonen igjen ved å tale på landsmøtet. Vanligvis sier ikke presidentkandidaten et ord før han formelt aksepterer nominasjonen på landsmøtets siste dag.
Så, i beste sendetid, var turen kommet til Trumps ektefelle, Melania.
Den tidligere fotomodellen fra Slovenia står vanligvis taus ved sin manns side, men fikk nå en sjanse til å presentere seg selv foran tusenvis av delegater og millioner av tv-seere.
Kommentatorene mente det gikk strålende – inntil de begynte å høre etter.
Store deler av talen var nemlig svært lik talen førstedame Michelle Obama holdt på demokratenes landsmøte i 2008. Mens mange amerikanske kommentatorer kaller det skamløs avskrift, avviser Trump-leiren påstandene om plagiat. Melania brukte kun kjente ord og vendinger, hevder de.
– Jeg skrev talen selv – med litt hjelp, sa Trump til tv-kanalen MSNBC like før hun gikk på scenen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.