Trumps angrep på den muslimske veteranfamilien Khan har vakt sterke reaksjoner i USA. Denne uken trakk Sally Bradshaw, tidligere guvernør og presidentkandidat Jeb Bushs rådgiver seg fra det republikanske partiet i protest mot Trumps behandling av ekteparet. Hun truer med å stemme på Hillary Clinton i stedet.

Trumps siste utspill er et eksempel på hvordan han skiller seg ut fra det partiet tradisjonelt står for, ifølge USA-ekspert Natasha Ezrow ved University of Essex i England.

– Disse uttalelsene faller ikke i god jord hos mange republikanere. Men vi har sett at hver gang Trump sier noe forkastelig og insensitivt, så får han enda mer støtte blant velgerne. Dette kan dermed slå begge veier for Trump, sier Ezrow, som er seniorforsker i internasjonale relasjoner.

– Det republikanske partiet er helt ugjenkjennelig, legger hun til.

Anklages for militærunndragelse

Etter angrepet på ekteparet Khan har også flere stilt spørsmål ved om Donald Trumps bevisst unngikk å avtjene verneplikt under Vietnamkrigen i 1968.

Tirsdag skrev avisen The New York Times at Trump fikk utsatt tjenestegjøringen fire ganger under studietiden, og én gang da han angivelig slet med en bensykdom i begge hælene.

Trump var aktiv innenfor flere idretter da han ble diagnostisert som 22-åring, like før amerikanske soldater ble sendt til Vietnam.

I et tidligere intervju med avisen betegner Trump sykdommen som midlertidig, og han har ikke lagt frem dokumentasjon fra legen som ga ham diagnosen. Han husker heller ikke legens navn.

I oppløsning

Khizr Khan, faren til den drepte offiseren Humayun Khan, talte på demokratenes landsmøte forrige uke med konen ved sin side. Sønnen ble drept av en selvmordsbomber i 2004 under den USA-ledede invasjonen av Irak.

Ekteparet Khan er en såkalt «gold star family», en betegnelse for familier av falne soldater. De anses som ukrenkelige i USA.

– Kona hans sto der taus. Hun hadde ingenting å si. Hun hadde trolig kanskje ikke lov til å si noe (...). Mange har skrevet det. Hun var ekstremt stille og det så ut som om hun ikke hadde noen ting å si, sa Trump i et tv-intervju med ABC News-programmet «This Week».

Trump skapte også sterke reaksjoner ifjor, da han erklærte at tidligere presidentkandidat John McCain, som var krigsfange under Vietnamkrigen, ikke fortjener å respekteres som en krigshelt.

– Ikke bare er ikke Trump på linje med partiet, han bryter all etikette og folkeskikk i det politiske samliv. Det har lett for å smitte over på partiet og gjøre det vanskelig for partiet å fremstå som vettugt, sier Ole O. Moen, professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

Her er noen av Trumps hjertesaker som ikke støttes av Det republikanske partiprogrammet:

  • Nekte muslimer adgang til USA.
  • Revurdere Natos artikkel 5, som sier at et væpnet angrep mot ett eller flere medlemsland er et angrep mot alle.
  • Forbedre helsevesenet og den nasjonale infrastrukturen.
  • På disse punktene har Trump endret partiet i sin retning:
  • Økt proteksjonisme.
  • Bygge en mur langs grensen til Mexico.
  • Redusere USAs rolle som verdenspoliti.

– Hvis Trump velges som president, tror jeg partiet kan splittes i to partier: Ett med høyrekonservative republikanere og et der de mer liberale holdninger til minoriteter og handelsrelasjoner samles, sier Ezrow.

Kuppforsøk

Moen trekker frem det mislykkede militærkuppet i Tyrkia for drøye to uker siden som et tydelig eksempel på at Trump bryter med partitradisjonen. I etterkant av kuppforsøket uttalte Trump at USA ikke kan «forelese» andre i sivile rettigheter, fordi landet selv har utfordringer.

Ole O. Moen, professor emeritus ved Universitetet i Oslo.
Ole O. Moen, professor emeritus ved Universitetet i Oslo. (Foto: NTB scanpix)
– Partiet har tradisjonelt stått for at USA er verdig i sin rolle med å sette andre på plass, sier Moen og legger til:

– Trump kommer med flere programforslag som er klart i strid med det som har vært god republikanisme fra Reagans tid. Et av stridens kjernepunkter er den isolasjonistiske tendensen Trump kjører på nå, både når det gjelder handel og det militære. Republikanerne har vært veldig internasjonalistiske de senere tiårene, sier Moen.

Trumps uttalelser om at han ikke vil garantere støtte til andre Nato-land uten først å vurdere om de bidrar tilstrekkelig til det militære samarbeidet, er et annet klart brudd med partilinjen, ifølge Moen.

– Å så tvil rundt Nato-førerskapet er helt på kollisjonskurs med republikansk tradisjon, sier Moen.

Tre fraksjoner

Trumps suksess dreier seg først og fremst om en dyp konflikt i Det republikanske partiet, ifølge Lara Brown, professor i statsvitenskap og USA-ekspert ved The George Washington University.

– Partiet er splittet mellom de tea-party-revolusjonerende-konservative, de mer tradisjonelle handelskonservative og evangelisk-konservative. Trump vant nominasjonen fordi partiet var for delt og de andre seriøse kandidatene for selvsentrerte til å innse at det ville ha vært i deres kollektive interesse å få ham ut av konkurransen, sier Brown, som er i ferd med å skrive en bok om presidentvalgkampen.

Ifølge Moen startet oppstykkingen av partiet etter tapet av presidentvalget i 2012.

– Etter tapet gjennomførte partiet en selvransaking, der det var to fraksjoner som sto mot hverandre. Den ene støttet å utvide velgerskaren ved å appellere til svarte og latinamerikanske velgere. Den andre siden ville begrense adgangen til valgapparatet og sikre et «hvitt» flertall. Trump, som snur kappen etter vinden, har gått inn for en fordekt, men likevel åpenbar rasismelinje, sier Moen.

Les også:

I denne kommunen har et forsvinnende lite antall høyere utdanning  

Foreldre vil gps-spore egne barn dnPlus  (DN+)

Mener «boligpakken» har feilet  

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.