Så ble verden fattigere og farligere.

Mens valgresultatene tikket inn i natt og Donald Trump rykket fra, falt børskurser, oljepris og den meksikanske pesoen. Frykten skyldes delvis hva Trump faktisk har lovet å gjøre som president, men like mye usikkerheten om hva han faktisk kommer til å gjennomføre.

Følg presidentvalget direkte her.

Trump har lovet skattelettelse og å rive i stykker eksisterende handelsavtaler. Han har også fortalt han har en «hemmelig plan» som skal ta knekken på IS og han skal tvinge Mexico til å bygge en mur langs grensen. Han har truet med å trekke USA ut av Nato.

Hvilke bremseklosser finnes?

I forkant av valget har en lang kø av politiske og økonomiske eksperter fortalt at mye av dette ganske enkelt ikke vil være mulig å gjennomføre. Den amerikanske presidenten er mektig, men kan ikke oppheve økonomiske og politiske tyngdelover.

Usikkerheten ligger også i hvilke bremseklosser som ligger i Kongressen. Under president Barack Obama har de folkevalgte stukket kjepper i hjul for flere av hans store prosjekter. Det uvisse nå er om hva det republikanske flertallet vil gjøre med «sin» president, som mange av dem åpenbart mistror.

Mangler politisk erfaring

De som forsøker å se lyst på situasjonen peker på at Trump ikke kan styre alene. Han mangler selv politisk erfaring, men han vil være nødt til å skaffe seg et korps av rådgivere som vil sørge for en virkelighetsorientering. Historien forteller også at populister som kommer til makten raskt legger vekk sine mer spektakulære løfter. Flere peker på Ronald Reagan, som også ble møtt med dyp skepsis, men som endte som en av USAs mest populære presidenter i det 20. århundret.

Alle høyrepopulister øser av nasjonale myter. I USA handler noen av disse om den ene mot de mange, om den handlekraftige mannen som klarer å bygge noe stort. Trump har truffet denne nerven.

Mistrodd elite

Valgforskerne vil kaste seg over resultatet, med åpenbare spørsmål: Hvorfor bommet meningsmålerne så grovt – igjen? Hvorfor har så mange stemt mot det som tilsynelatende er i strid med deres egne interesser?

En forklaring ligger sannsynligvis i at mange like mye har stemt mot Hillary Clinton som de har stemt for Donald Trump – fordi hun tilhører den etablerte politiske eliten og fordi hun er mistrodd som politiker.

Verden vil stå overfor et USA som er mer innadvendt og i strid med seg selv. I Europa vil det være en mektig oppmuntring til høyrepopulister som Marine Le Pen. Det vil også slå en kile i den atlantiske alliansen.

Dypt splittet USA

Gitt de formidable problemene Trump vil få med å gjennomføre sine løfter – og trusselen han representer mot den etablerte verdensorden – kan han også mobilisere motkrefter. USA vil være dypt splittet. Det kan også skape en mer engasjert kamp for liberale verdier i Europa, hvor Trump-skepsisen er monumental. Det er alvor nå.

Hvis ikke Trump får det til, kan amerikanerne velge en ny president om fire år. Det ekstremt uvisse er hvor mye skade han kan gjøre før vi kommer så langt.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv.

Trump: - Hun kjempet veldig hardt
Donald Trump holder seierstale etter at det ble klart at han blir USAs neste president.
02:02
Publisert:

- Jeg vet ikke om jeg vil bo her lenger med Trump som president
En skuffet Clinton-tilhenger DN møtte på valgvake i Florida vet ikke om han orker å bo i landet med Donald Trump som president de neste fire årene.
02:05
Publisert:
 

Les også:

Bildespesial: Demokratene i sjokk  

– Det er helt åpent  

Slik avgjøres USA-valget

Trump på vei mot Det hvite hus

Jeg freaker ut!  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.