– Det virker som flere setter pris på den nye stilen hans der han holder seg til manus, sier USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen. Han trekker også fram Trumps Mexico-besøk som positivt for velgernes inntrykk av ham.
På en ny meningsmåling fra CNN leder Republikanernes presidentkandidat knapt over sin rival fra Demokratene i de viktige vippestatene Florida og Ohio.
Se DNs spesial: Alt om presidentvalget i USA
To uheldige hendelser
– Clinton har hatt to uheldige episoder den siste uka, sier Minerva-blogger Jan Arild Snoen. Lørdag måtte hun gå ut å beklage at hun hadde stemplet halvparten av Trumps tilhengere som rasister, sexister, homofobe, fremmedfiendtlige eller islamofober.
– Det kan man mene, men en presidentkandidat burde ikke si det, mener eksperten.
Clintons andre blemme var at det tok så lang tid før offentligheten fikk noen informasjon om lungebetennelsen hun hadde pådratt seg, heller ikke da hun forlot en minneseremoni ved Ground Zero søndag.
– Det er ikke så mye at det skjedde, men hvordan det ble håndtert. Informasjonen kom for sent og styrker oppfatningen om at Clinton holder tilbake informasjon.
Clintons popularitet på meningsmålingene har sunket jevnt siden hun var på topp i sommer.
Trump er fortsatt bak
– Selv om har tar innpå på meningsmålingene, holder det ikke om Trump vinner i både Florida og Ohio. Han må vinne mer, sier Snoen.
De fleste amerikanske velgerne er partitro og har derfor allerede bestemt seg. Kandidatene kjemper om de elleve vippestatene der det er mulig å kapre uavhengige valgmenn. Nasjonalt er det 538 valgmenn, det trengs minst 270 valgmenn for å vinne. Valgkampen om vippestatene handler om å få velgerne bort fra motparten og over på egen side.
– Det handler minst like mye om tiltro til personen, som det gjør om saken og politikk, sier Snoen.
– Den første debatten mellom de to kandidatene, som avholdes 26. september, vil bli veldig utslagsgivende på meningsmålingene, sier Tønnessen.
– Hillary har større oversikt over sakene, om hun kan svare godt for seg, vil hun kunne vise at hun er mer kompetent enn Trump.
Valg mellom to onder
– Siden 1952 er det den som har ledet meningsmålingene på dette tidspunktet som har vunnet valget, også når det har vært jevnt, sier Snoen.
Ifølge en landsmåling i går fra Quinnipiac opplyser 66 prosent av Trumps velgere at de stemmer på ham fordi de er imot Clinton. Av Clintons velgere opplyser 50 prosent at de stemmer på henne fordi de er imot Trump.
– Velgerne motiveres først og fremst av å være for eller imot. Da dreier det seg mer om å grave fram feil hos den andre, ikke egen politikk, sier eksperten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.