Handelsbankens seniorøkonom Knut Anton Mork kom nylig tilbake til Norge fra USA, der han blant annet fulgte den amerikanske presidentvalgkampen.

Sjeføkonomen skremmes av republikanernes ledende kandidater - Donald Trump og Ted Cruz.

- Det mest skremmende er kandidatenes uberegnelighet og mangel på forståelse av det internasjonale samfunnet, sier Mork til DN.

Han får støtte fra seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier. Han forsker på USA og følger den amerikanske valgkampen tett.

- Jeg deler vurderingen. Dette er politikere som ikke har den største forståelsen og ikke viser nevneverdige kunnskaper om det internasjonale samfunnet, sier Melby til DN.

Trump mot Cruz

Forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump har så langt vunnet de fleste statene i det amerikanske nominasjonsvalget. Hans største utfordrer er Texas-senatoren Ted Cruz, som har tatt innpå Trump i de siste valgene.

Både Cruz og Trump er upopulære blant republikanernes partiledelse. Partiledelsens egen favoritt, Marco Rubio, ligger etter i stemmejakten etter en rekke svake valgresultater de siste ukene.

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.
Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Mikaela Berg)
- Det er en skremmende utvikling. Kandidatene som leder på republikansk side er skremmende både når gjelder økonomi og utenrikspolitikk, mener Mork.

- Sørgelig

Seniorforsker Melby ser også negativt på kampen mellom Trump og Cruz.

Under forrige debatt angrep kandidatene hverandres utseende og personlige karakteristikker, avbrøt og fornærmet hverandre. Ved flere anledninger måtte debattlederne bryte inn og roe ned gemyttene.

IFS ansatt Svein Melby - Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier
IFS ansatt Svein Melby - Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier
- Det er et sørgelig skue. jeg har fulgt amerikansk politikk i 40 år og aldri opplevd et debattnivå som dette. Den store nyheten vi kan trekke ut av dette, er hvordan partiledelsen fullstendig har feilberegnet hva som beveger seg i grasrota til partiet, sier Melby.

Trump og Cruz har så langt fått 78 prosent av delegatene i det republikanske primærvalget.

- Folk stemmer på tvers av det eliten ønsker, påpeker Melby.

- Slik valget går nå, er det oppskriften på å gi valget til Clinton, mener han.

Skeptisk til Cruz' økonomipolitikk

Ted Cruz ønsker å avskaffe landets skattebyrå, Internal Revenue Service (IRS), og innføre en flat ti-prosents inntektsskatt for alle amerikanere.

Cruz har kalt IRS «korrupt» og hevder selv at avskaffelsen vil øke lønninger med over 12 prosent og skape nær fem millioner nye jobber.

- Økonomisk sett er ikke Trump den verste. Cruz vil avskaffe det som er av skatter og vil gjeninnføre gullstandarden, noe som er ganske spektakulært at en amerikansk presidentkandidat står bak, sier Mork.

Gullstandarden var et system der gull ble brukt som internasjonalt betalingsmiddel og som reserver i sentralbanker i mange år frem til systemet ble forkastet på 1970-tallet.

Trump ønsker på sin side å redusere USAs handelsunderskudd ved å opptre som en sterk leder og «forhandle bedre» enn sine forgjengere. Han har uttrykt sterk skepsis for internasjonale frihandelsavtaler og ønsker å innføre en 45 prosents skatt på import fra Kina for å redusere handelsunderskuddet USA har med landet.

«Elendig»

Fredag publiserte amerikanske myndigheter langt bedre enn ventede arbeidsmarkedstall.

LES MER: Sterkere jobbtall enn ventet fra USA

Mork er likevel ikke positiv til amerikansk økonomi:

- Det blir feil å si at det går bra i amerikansk økonomi. Ja det skapes arbeidsplasser, men lønnsveksten og produktiviteten er elendig. Utsiktene er også svært usikre på grunn av den politiske utviklingen i landet, sier han.

I dagens morgenrapport skriver han følgende om sin oppfatning av valget i USA:

«Vi må si det var påfallende så mye negativt vi opplevde å høre om republikanernes valgkamp. Ingen av disse kandidatene var populære blant noen av dem vi snakket med, og om debattnivået visste knapt noen om de skulle le eller gråte. Men en gjengs oppfatning var det at Clinton lett bør kunne slå Trump, antakelig også Cruz, men det siste noe mer usikkert.»

Følg markedet på DN Investor

Les også:

Tror finansuro stopper renteheving i USA

Riggeier vurderer rettssak mot Statoil

Norge får skryt og høyeste kredittvurdering

Frykter Statoil vurderer masseutflytting

Britiske oljeprodusenter diskuterer samarbeid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Selger blåbærteknologi for over en halv milliard til tyske kjøpere
For 15 år siden starte Sjur Svaboe selskapet Medpalett.
Torsdag ble blåbær-selskapet solgt for en halv milliard kroner.
01:53
Publisert: