- Det er kjempealvorlig, sier USA-forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Uni Research Rokkansenteret i Bergen.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump mister støtte fra flere partifeller etter at den amerikanske avisen Washington Post fredag publiserte et til nå ukjent opptak med Trump fra 2005. I opptaket skryter Trump blant annet av hvordan han prøver seg på kvinner - og at han kan tafse på dem - uten at det får konsekvenser siden han er en stjerne.

- Normalt nuller valgkamphendelsene seg ut, fordi begge sider gjør blundere. Men skandalene har kommet tettere for Trump enn Clinton, derfor kan de ha en kumulativ effekt. Misbruk av makt, penger og sex er dynamitt i politikken, og det er flere eksempler fra kongressvalgkamper på at slike skandaler har veltet en kandidat, sier Mjelde.

Han trekker også frem en mulig parallell fra forrige presidentvalgkamp:

Republikanernes presidentkandidat i 2012, Mitt Romney, ble gjenstand for massiv kritikk etter at et til da ukjent videoopptak med ham ble gjort kjent i løpet av valgkampen. I opptaket stemplet han 47 prosent av alle amerikanere som trygdemottagere som uansett kom til å stemme på president Barack Obama. I ettertid blir opptaket sett på som hendelsen som gjorde det umulig for Romney å vinne valget.

Mister støtte

Flere av Republikanernes senatorer og representanter i Kongressen har allerede bedt Trump om å trekke seg etter at uttalelsene fra opptaket ble kjent fredag kveld. Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, Paul Ryan, har også kritisert uttalelsene og gjort det klart at Trump ikke kommer til å delta sammen med ham på et valgkamparrangement lørdag.

- Partiet var allerede splittet i synet på Trump. Partier som er internt splittet taper ofte valg, som republikanerne i 1964 og 1976, og demokratene i 1980 og 1988, sier Mjelde.

Forskeren mener opptakene kan være hendelsen som blir stående som en «game changer» for Trumps valgkamp.

- Trump drev nominasjonsvalgkamp som en uavhengig mot sitt eget parti. Derfor har støtten til Trump internt alltid vært skjør og betinget. Om de tror han er fortapt, kan de forlate ham slik partiet forlot presidentkandidat Bob Dole rett før målstreken i 1996, sier Mjelde.

Viktig debatt

Søndag møtes Trump og Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton til den andre av i alt tre tv-sendte debatter før presidentvalget 8. november. Mjelde tror debatten blir helt sentral for Trumps muligheter til å rette opp skaden.

- Hva må Trump gjøre nå, utover den unnskyldningen han allerede har kommet med?

- Å legge seg flat, vedgå all skyld og be om uforbeholden unnskyldning skal ifølge forskning være den beste oppskriften her. Men mange synes ikke unnskyldningen hans holdt. Han må finne en måte å håndtere dette på i debatten i morgen, å fornye partiets tålmodighet med ham. Debatten blir avgjørende for å korrigere så langt det er mulig, sier Mjelde.

Han tror ikke Trump står i fare for å miste kjernevelgere, men peker på at det kan bli utfordrende å overbevise andre velgergrupper som han er helt avhengig av for å kunne vinne valget.

- Trumperne står ved ham last og brast. Problemet er derimot de ideologisk konservative republikanere, som alltid har sett ham som en kjetter og fordømt stilen hans. De kanskje fem prosent av velgerne som ikke har bestemt seg enda, er også viktige. Partiet trenger desperat flere kvinnelige og ikke-hvite velgere, men det toget er gjerne gått, sier Mjelde.

Se Trumps unnskyldning:

- Jeg har sagt og gjort ting jeg angrer på
Donald Trump ber om unnskyldning for språkbruken
00:57
Publisert:
 

- Vanskelig å snu til sin fordel

USA-kjenner og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen tror heller ikke at det er spesielt stor fare for at Trump mister oppslutning blant kjernevelgerne sine.

- For de fleste av Trumps tilhengere er det nesten ingenting som kan få dem til å endre mening. Han har en solid gruppe velgere som nesten ikke lar seg påvirke av noe, sier Snoen til NTB.

Men i likhet med Mjelde tror han mange usikre velgere nå kan komme til å bevege seg bort fra den republikanske kandidaten. Snoen tror Trump er avhengig av å vinne debatten søndag.

- Trumps oppslutning har hatt en jevn nedgang siden den første tv-debatten, og han trenger noe for å snu trenden. Nå drar han denne saken med seg inn i debatten, og det vil være vanskelig for han å snu den til sin fordel, sier Snoen til NTB.

Den andre av de tre tv-debattene mellom presidentkandidatene går søndag kveld amerikansk tid, noe som vil si natt til mandag norsk tid.

Alt om presidentvalget i USA

Alt om statsbudsjettet 2017

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
 

Ikke noe håndtrykk - mange beskyldninger
Slik var den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump
02:50
Publisert: