De er brennende dedikerte, unike i sin kompetanse, selvbevisste og krevende å samhandle med – spesielt for sideordnede kolleger og for sine ledere, ifølge teolog og partner Tommy Lund Andersen i konsulentfirmaet Inovati.
- De beveger seg inn i næringslivet med et selvbilde som skriker «What’s in it for me?», sier han til DN.no.
Andersen, som jobber mye med organisasjonspsykologi, mener den tradisjonelle norske kulturen med en anti-autoritetstro gir gode vekstbetingelser for primadonnaene.
- Vi lever i en kontekst og en tid som forsterker et iboende primadonna-potensial mange av oss har. I tillegg forsterkes denne av en tid hvor mange unge er blitt «curlet» frem av sine foreldre og fått solide doser heiarop hele veien opp gjennom oppveksten, sier han.
DN.no har tidligere skrevet om studenter som blir lokket med gode lønnsbetingelser og frynsegoder lenge før de er ferdig med utdannelsen.
Les: - En vill kamp om talentene
- Det selvbildet forsterkes ytterligere når man som for eksempel nyutdannet ingeniør fra NTNU kan velge og vrake i spennende jobber og nesten velge sin lønn, sin leder og sitt ansvarsområde før man er ferdigutdannet, sier Andersen.
Truer med oppsigelse
Han har sammen med sine kolleger studert og jobbet med ledere som bruker mye tid og krefter på å håndtere primadonnaene.
- Som en leder engang spurte oss; «Hva gjør jeg? 3-4 ganger i kvartalet truer han med å si opp, hvis ting ikke helt har gått hans vei, eller vi ikke har klart å innfri de krav han stiller», forteller Andersen.
Han trekker paralleller til opera for å beskrive kjennetegnene ved disse personene.
- Begrepet primadonna kommer fra operaverdenen og ble gitt til den ledende sopranen ved de italienske operaene – beundret av publikum. Disse stilte ekstreme krav til særbehandling. Ikke ulikt primadonnaene i mange selskaper, sier Andersen.
Han trekker frem fire hovedtyper.
- Den kalde fisken: Selvsikker, kommuniserer sine små og store seire høyt og tydelig. Stikker hvis ting ikke går hans/hennes vei.
- Kunstnersjelen: Kreativ, sårbar, forventer å ikke måtte følge vanlige spilleregler. Furter og går i offermodus hvis noen er «slemme».
- Landsfaderen/-moderen: Entreprenøren og fader-/moderskikkelsen som lenge har båret hele greia og nå må få lov å hvile litt på sine laurbær.
- Bulldoseren: Skaper resultater så det synger men på bekostning av andre. Motto: If you loose – I win.
- Felles for alle disse er at de ikke er lagspillere, at de er svært fulle av seg selv, sier Andersen.
Har du tips til gode saker om jobb og karriere, ta kontakt med journalist Marte Iren Kristiansen
- Det må gå en grense
Den siste tiden har selskapet fått flere forespørsler om å inkludere temaet i sitt lederutviklingsprogrammer.
- Stadig flere ber om råd om hvordan de bør håndtere krevende medarbeidere de er helt avhengig av beholde for å lykkes, sier han.
Andersens klare råd er å strekke seg langt for å skape rom for at disse kan få bruke sine evner til selskapets beste. Samtidig poengterer han at det må gå en grense for hvor ekstreme primadonnaer en organisasjon har plass til.
- Det er grunnleggende viktig å ikke gi primadonnaene en for sterk opplevelse av at du vil gjøre hva som helst for at de skal bli værende i selskapet. Det kan bli en uhensiktsmessig forsterkende effekt hvis en slik person merker at du som leder er desperat avhengig av vedkommende, sier Andersen.
Skjulte talenter
Han mener det er en kunst å lede disse på en slik måte at de får brukt sine ressurser samtidig som man unngår at det går ut over kolleger og kultur på jobben.
- Vi har møtt en del selskaper som er fokusert på resultater på kort sikt at man lar enkeltmedarbeidere ture frem og ødelegge et arbeidsmiljø fordi de skaper så gode resultater, sier Andersen og trekker frem det han kaller «Anja Andersen-effekten», den danske håndballstjernen som bidro til at de danske håndballjentene vant det ene mesterskapet etter det andre.
- Det som viste seg da hun sluttet var at en hel «underskog» av håndballtalenter blomstret frem fordi de ikke hadde fått vist hvilke talenter de hadde. Dette på grunn av den ene sterke enkeltpersonen som hadde skygget for mange andre, sier han.
- Dette er et fenomen vi har sett mange ganger.
For å håndtere primadonnaene mener Andersen det er viktig å forstå deres grunnleggende drivere.
- Stimuler primadonnaens indre motivasjon. De er kompetente, selvgående og indre motiverte. Demotivér dem derfor ikke med resultatkrav, KPI-er og rapporteringskrav. Presenter et nødvendig minimum av rammebetingelser og la dem deretter så langt som mulig kjøre sitt eget løp. Anerkjenn fremdrift og følg opp med engasjerte spørsmål.
- Pull. Tilby deg som sparringspartner for å styre kreativiteten i riktig retning. Av de to påvirkningskategoriene – velg en pull-tilnærming (bygge bro, finne felles plattform). Unngå i størst mulig grad en push-tilnærming (uttrykke forventninger, sette vilkår, argumentere).
- Vær trygg nok som leder til å bli behandlet som “et nødvendig onde av”. Ikke forvent å bli møtt med same typen respekt som du viser primadonnaene. Ikke ta igjen med same mynt. Det er paralleller mellom å lede primadonnaer og å være tenåringsforeldre. Vis at du respekterer din ekstremt kompetente medarbeider men uten å bli selvydmykende.
Les også:
Dette ødelegger karrieren din
- De får sydd sacco-sekker under armene!
Vil roe ned jobbjaget
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.