Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg med 2,4 prosent på årsbasis i november, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag.
På forhånd var det ventet at kjerneinflasjonen ville være på nettopp 2,4 prosent, ifølge estimater som TDN Finans har innhentet fra ni økonomer.
På månedsbasis var oppgangen på 0,3 prosent, mot en ventet oppgang på 0,1 prosent. I oktober var oppgangen i kjerneinlfasjonen på 2,1 prosent på årsbasis, mens den falt på månedsbasis.
Les mer: Prisene faller i Norge
Ifølge Norges Banks egne anslag ventet sentralbanken en kjerneprisvekst på 2,5 prosent i november.
Nordea Markets trodde også på en kjerneinflasjon på 2,5 prosent på årsbasis i november. Sjefanalytiker Erik Bruce mener at økende inflasjon imidlertid ikke bli tatt som et tegn på en økning i den underliggende inflasjonstrenden.
- Fremover tror både vi og Norges Bank at inflasjonen vil avta, skrev Bruce i en oppdatering fra Nordea Markets før tallene ble kjent torsdag.
Ikke normalt
Både økonomene og Norges Bank antar at høyere prisvekst er et midlertidig fenomen som skyldes lavere vekst mot slutten av fjoråret. Dermed vil såkalte basiseffekter gi utslag i inflasjonen.
I november 2008 var det bredt prisfall, og spesielt post- og teletjenester trakk markert ned med et fall på 9,2 prosent.
- Det er ikke normalt med et så stort fall og det er ingen grunn til at nedgangen skal gjentas i år, så vi venter en baseeffekt nå, sa makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen til TDN Finans før tallene ble kjent.
Bruce i Nordea Markets mente på forhånd at et overraskende høyt inflasjonstall likevel vil øke sannsynligheten for at Norges Bank hever renten på rentemøtet om litt under en uke.
- Den nåværende inflasjonen er viktig for Norges Bank og en kjerneinflasjon på eksempelvis 2,7 prosent eller høyere vil øke sannsynligheten for en renteøkning i desember. På den annen side vil sentralbanken ha en dårlig sak for desemberheving dersom inflasjon blir på 2,3 prosent eller lavere, skrev Bruce i oppdateringen som ble sendt ut onsdag.
Dempet prisoppgangen
Fra oktober til november i år steg konsumprisindeksen (KPI) med 0,3 prosent. Prisene på elektrisitet, fyringsoljer og annet brensel steg samlet med 4,1 prosent i perioden, og de fleste varene innenfor denne gruppen viste prisoppganger.
For drivstoff og smøremidler steg prisene med 2,7 prosent, og det var økning i både bensin- og dieselprisene. Matvareprisene steg med 0,8 prosent fra oktober til november.
Prisene på flyreiser og audiovisuelt utstyr falt med henholdsvis 7,6 og 0,9 prosent fra oktober til november og dempet dermed veksten i KPI noe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.