Fredag formiddag kom ferske tall for prisveksten fra SSB.

Det svært viktige kjerneinflasjonstallet, KJP-JAE, endte på en vekst på 1,1 prosent i oktober. Det er fortsatt langt under Norges Banks mål om en langsiktig prisvekst på 2,5 prosent, og også under analytikerforventningene.

- Skulle inflasjonen nok en gang bli lavere enn ventet kan renteoppgangen bli skjøvet ytterligere ut i tid, skrev Handelsbanken i sin morgenrapport før tallene.

Også Nordea mener at et lavt inflasjonstall i dag kan utsette rentehoppet.

- Får vi KPI-JAE i dag på 1 prosent eller lavere kan Norges Bank begynne å tvile på inflasjonsprognosen og kanskje det også såes litt tvil om renteøkningen som skal komme neste år, skrev Nordea før tallene.

Den norske prisveksten har holdt seg svært lav lenge nå. Den lave inflasjonen er en av grunnene til at Norges Bank ikke kan skru opp renten, på tross av at det er sterk vekst i norsk økonomi. Det globale rentenivået er samtidig kriselavt, samtidig som at de fleste land manipulerer sine valutakurser for å komme seg ut av krisen.

- Utfordringen nå er at renten globalt er manipulerte. De fleste land manipulerer valutakursen, som gjør at Norges Bank blir presset til å holde en altfor lav rente. Inflasjonen blir lavere enn den ellers ville blitt, og derfor må holde renten så lav, sa sjeføkonom Elisabeth Holvik i et intervju med DN.no forrige uke.

Les hele intervjuet her: - Man bare pøser pengene inn

- Styringsrenten er lav fordi inflasjonen er lav og fordi rentene ute er svært lave, skrev Norges Bank i Pengepolitisk Rapport forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.