Kun svært lave inflasjonstall og en uvanlig sterk krone kan hindre Norges Bank i å sette opp renten i mai.
Dagens ferske inflasjonstall var bittelitt lavere enn ekspertene hadde ventet på forhånd, men ligger likevel rundt Norges Banks forventninger.
- Det er litt lavere enn vi trodde, men avviket er ikke så stort at vi endrer oppfatning om renteøkning i mai, sier seniorøkonom Katrine Boye i Nordea til DN.no.
Kjerneinflasjonen (KPIJAE), altså konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg med 0,8 prosent i mars sammenlignet med samme måned året før. Det er litt lavere enn ekspertforventningen om en prisvekst på 0,9 prosent. Også Norges Bank hadde ventet en prisvekst på 0,9 prosent.
Den rene konsumprisveksten (KPI) steg med én prosent, som er på linje med forventningen.
Fra februar til mars steg KPI med 0,3 prosent, og det var økte priser på klær og skotøy som preget oppgangen. En av årsakene til oppgangen i mars var at nye varer kom inn i butikkene etter en tilbudsperiode. Tross den kraftige økningen er ikke prisene helt tilbake på nivået før salget i desember og januar.
- Slik vi ser det er det kun en kraftig styrking av kronen eller veldig lave inflasjonstall som kan hindre Norges Bank i å sette opp renten på møtet i mai, skrev Nordea i sin morgenrapport mandag.
Den handelsveide kronekursen (I-44) er nå veldig sterk. Vi må tilbake til sommeren 2010 og 2008, og tidlig på 2000-tallet for å finne en like sterk krone. Kronen svekket seg noe etter inflasjonstallene.
Peker mot mai-heving
Norges Bank holdt styringsrenten i ro på siste rentemøte i midten av mars. De fleste økonomene tror at renten skal opp på mai-møtet, selv om utviklingen i norsk økonomi egentlig tilsier at renten skulle vært enda lavere enn den er i dag.
- Ut fra vårt tradisjonelle handlingsmønster skulle vi gått ned på renten fordi prisstigningen har vært mye lavere enn forventet og kronen er styrket, sa visesentralbanksjefen Jan F. Qvigstad til DN.no etter pressekonferanse i Norges Bank.
Les også: - Skulle egentlig kuttet renten i dag
- Vi mener det er skjønnsmessig riktig å holde renten uendret nå og begynne økningen allerede i mai og juni, sier visesentralbanksjefen.
Selv om de økonomiske indikatorene strengt tatt ikke tilsier et høyere, men et lavere rentenivå, har sentralbanken lenge uttrykt bekymring for hva den lave renten kan føre til dersom den snart ikke kommer opp.
I forbindelse med de foregående rentemøtene har sentralbanken benyttet seg av formuleringen om at "hensynet til å gardere mot risikoen for fremtidige finansielle ubalanser som kan forstyrre aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renten ikke holdes lav for lenge".
Les også:
- Skulle egentlig kuttet renten i dag
- Stadig lysere økonomiske tider (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.