- I min krystallkule ser det ikke ut til å være noen grunn til at boligprisveksten bare er en boble, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsforbund (NEF).
I løpet av året har boligprisene steget med hele 9,6 prosent, og ekspertene regner med at prisene vil fortsette å stige i årene som kommer.
Først med syv prosent i 2012 og deretter vil stigningene bli mer beskjedne, men de vil ikke stoppe opp, mener Tveter.
- Aksjer har ikke nødvendigvis vært en spesielt god spareløsning i år, og det er i hvert fall bedre å legge investeringen i bolig enn i madrassen, sier han.
- By er best
Boligprisveksten er sterkest i byene, spesielt i hovedstaden. Derfor er by best når det gjelder investeringsmuligheter, mener konsernsjef Martin Mæland i Obos.
- Det har alltid vært populært og lurt å legge pengene i bynære leiligheter. Spesielt leiligheter med en utleiedel vil være en sikker investering i årene fremover, sier Mæland.
De siste årene har flere trukket inn mot byene og presset prisene oppover, spesielt i Oslo og Stavanger. Denne trenden vil nok heller ikke avta med det første, mener Mæland.
- Dersom det går dårlig med resten av Europa, og konjunkturene peker nedover, er det selvfølgelig en mulighet for at etterspørselen og prisene vil gå ned, men historisk sett vil folk alltid trenge et sted å bo. Det gjør at markedet er stabilt, sier Mæland.
Likevel tror han at byene i nord, og områdene langt utenfor byene vil være dårligere investeringer, fordi prisene i disse områdene har stått stille i lengre tid.
Rekkehus blir en superinvestering
- Vi mener at du bør kjøpe en bolig som passer deg, sier Mæland.
Rekkehus vil være mest attraktive og dermed også det segmentet av boligmarkedet hvor prisen vil øke mest fremover, viste en undersøkelse NEF gjorde blant 700 meglere denne måneden.
- Det bygges ikke nok delte boliger tilsvarende kjøpsinteressen. Da blir det også en forventning om at de delte boligene vil gå noe bedre enn leiligheter og eneboliger i tiden fremover, sier Tveter til DN.no
Derfor tror han at de som har kjøpt rekkehus, vil få mer igjen for investeringen sin enn de som har valgt å kjøpe enebolig.
Skattefavorisering
Hvis du leier ut hele eller større deler av boligen din, og har utleieinntekter som overstiger 20.000 kroner, blir alle utleieinntektene fra boligen i løpet av året skattepliktig.
Med en større del av boligen menes at utleiedelen er mer verdt enn den delen du selv bor i.
- Skattefavoriseringen av boligeiere gjør det til en meget gunstig sparemetode, som boligeier har du for eksempel rett på gjeldsfradrag i formueskatten, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Norges Bank kuttet i desember styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent, og ekspertene tror renten vil holde seg lav i årene fremover. Dette er meget gunstig for de som enten har eller skal ta opp boliglån i nærmeste fremtid, mener han.
Innstramninger er største faren
I starten av desember ble kravet for egenkapital hevet fra10 til 15 prosent, i tillegg er det blitt varslet at det skal bli mindre lønnsomt å leie ut deler av egen bolig.
- Slike politiske grep er alltid vanskelig å spå, men det ligger ganske dypt i den norske sjelen at det skal lønne seg å ha egen bolig, sier Tveter.
Derfor tror han det skal mye til før politikerne gjør endringer som vil gjøre bolig til en taps investering.
- Året 2011 har rett og slett vært en «mismatch» fordi boligprisveksten har vært så mye høyere enn lønningsveksten, så en kan nok ikke vente at et slikt år vil gjenta seg, sier Tveter.
Les de andre boligekspertenes boligprisspådommer de neste årene:
Boligprisene skal fortsatt opp
Tror prisstigningen vil fortsette
DNB avblåser faren for boligkrakk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.