Svein Gjedrem advarer om at boligrenten i Norge skal opp i 6-7 prosent. Han anbefaler flere å binde renten.

Les også: - Nå er fastrente billig forsikring

Gjedrem sier at renten er uvanlig lav nå, og at Norges Banks styringsrente skal opp til rundt 5-6 prosent når forholdene har normalisert seg igjen. Det tilsvarer en boliglånsrente på rundt 6-7 prosent.

På spørsmål om at flere eksperter mener at renten skal videre ned fra dagens 2,5 prosent til 1,25 prosent, sier Gjedrem at sentralbankens analyser peker i retning en bunn ned mot 2 prosent.

Bedre med fastrente
Han sier til VG at han generelt er varsom med å gi folk råd, men at de som kjøper bolig, bør gjøre det i et langsiktig perspektiv og uten at dagens rente bør være avgjørende.

Dessuten mener han flere nordmenn bør binde renten på i alle fall deler av lånet:

– Både for norsk økonomi som helhet og for husholdningene ville det være bedre om flere valgte fastrente. Det vil redusere svingningene i økonomien både til nasjonen og for den enkelte, sier Gjedrem til avisen.

Sentralbanksjefen viser til at det er flere i Norge enn i andre land som sverger til flytende rente, og flere her enn i mange andre land som eier egen bolig. Begge deler gjør oss mer sårbare for renteendringer.

– Mange husholdninger ville nok sove bedre om de gikk delvis over til fastrente, legger han til.

Hva skal til for at du binder renten på lånet ?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.