Styret i forvaltningskonsernet Formuesforvaltning AS, som forvalter formuene til de ekstra pengesterke, skriver i sin årsberetning at de ser på «store endringer i finans- og kapitalmarkedene for å være de største risikomomentene for konsernet».

Og det mangler ikke på faresignaler i markedet om dagen: Europa og USA sørger for at investorer verden over har nervene i høyspenn gjennom sommeren.

- Vi kan komme til å merke uroen ved at kundene får en tendens til beslutningsvegring. De blir litt passive og lar kanskje formuen stå lenger på kontoen enn de vanligvis ville ha gjort, sier Øystein Bø, styreleder i Formuesforvaltning Aktiv Forvaltning AS.

Styrelederen legger til at dette kan være uheldig, og mener det heller kan være lurt å investere nettopp når verden er usikker.

- En tradisjonell felle er at man blir handlingslammet når ting ser mørkt ut og at man blir for ivrig når verden er i medgang, sier Bø til DN.no.

Les mer om når man bør investere: 20 år. 40 store børsfall. 500 prosent stigning

 

- Over 60.000 i Norge har over én million dollar
Det usikre markedet i Europa og faktorene som har bidratt til den uro og nedgang på verdens børser den siste tiden, vil ifølge Bø påvirke Formuesforvaltnings inntjening og lønnsomhet i mindre grad.

- Vi kom godt ut av fjoråret, og ser allerede at dette året kommer til å bli enda bedre. Det kommer til å bli en positiv utvikling i forvaltningskapitalen, sier han til DN.no.

Konsernets samlede kapital under forvaltning økte nemlig til 32,5 milliarder kroner i 2010, opp fra 28,2 milliarder kroner året før, og de har hatt en jevn økning av nye kunder gjennom hele året. Hittil i år har kapitalen som forvaltes økt til 34 milliarder kroner.

Øystein Bø, styreleder i Formuesforvaltning Aktiv Forvaltning AS, mener økonomien i Norge er sterk.

- Det er sterk økning i antall personer i Norge som blir velstående med en betydelig formue. Undersøkelser viser at over 60.000 personer i Norge har over én million dollar i finansiell formue. Dette er kundene vi henvender oss til, og dette antallet øker stadig, sier Bø til DN.no.

Han forklarer at det har vært en solid utvikling på Vestlandet, hvor han beskriver økonomien som veldig sterk, som følge av olje- og offshoreindustrien, men også fiskeoppdrett og tilhørende bransjer. Konsernet har derfor styrket satsingen i Rogaland, Stavanger.

Styrelederen peker på at konsernet har svært lite inntekter fra transaksjoner, men tar betalt av kunden for å forvalte formuen. Dermed er de mindre følsomme mot konjunktursvingninger, sammenlignet med for eksempel meglerhus.

Her er aksjefondet som går best - for eierne: Har tjent 2,6 milliarder på suksesshonorarer



- 40 prosent er investert i rentebærende investeringer som bankinnskudd, pengemarked og kredittobligasjoner.



- 35 prosent er fordelt på alternative investeringer som long/short hedge fund, eiendom og Private Equity (investeringer i unoterte selskaper).



- 25 prosent er investert i aksjer, både i inn- og utland. En overvekt er plassert i internasjonale aksjer, og også en god andel i fremvoksende økonomier.



Konsernet har lav eksponering i finansielle instrumenter, og holder sin likviditet i form av bankinnskudd og har uvesentlig valutaeksponering. Forretningsmodellen er tuftet på at Formuesforvaltning har et uavhengig ståsted, tar hensyn til hele kundens situasjon og tenker langsiktig.



Gjenvinner verdien til finanskrise-rammede kunder
Ifølge regnskapet for 2010, økte omsetningen i konsernet 23 prosent fra 2009 til 2010, opp fra 254,1 til 311,5 millioner kroner.

Ifjor var totale driftskostnader var 279 millioner, mot 282,7 millioner i 2009.

- Utviklingen i vår forvaltningskapital har gått opp. Det er fordi de kundene vi hadde før finanskrisen, i stor grad har blitt, i tillegg til at vi har klart å gjenvinne verdien og så har det også kommet flere kunder til. Det har vært spennende muligheter i aksjer og i kredittobligasjoner i Norge og internasjonalt, sier Bø til DN.no.

Konsernets driftsresultat endte på 31,8 millioner i 2010, mot - 28 millioner i 2009. Årsresultatet for 2010 ble 11,8 millioner.

Formuesforvaltning hadde en totalkapital på 356,6 millioner per desember 2010, mot 331,9 millioner året før.

Færre aktører på markedet
Øystein Bø poengterer at det er flere årsaker til konsernets medgang enn at det stadig kommer flere privatpersoner som har behov for investeringsråd og formuesforvaltning.

- Det har blitt færre aktører som driver med investeringsrådgivning og formuesforvaltning. Det krever en kritisk størrelse på virksomheten for å kunne være solid og for å kunne drive til det beste for kunden, sier Bø, og legger til at mye tyder på at en "kritisk masse" bør være i størrelsesorden rundt 30 milliarder.

- Det er få nyetableringer. Finanskrisen gjorde at kundeadferden også ble endret: De har blitt mer forsiktige. Vi hadde en bølge for noen år siden, hvor mange av dem som driver med eiendom hadde medvind. Den type investeringer har det blitt mindre av, sier Bø til DN.no.

Les også:

Etterpåklokskapen vil vise at dette var en "sjelden mulighet"

20 år. 40 store børsfall. 500 prosent stigning

- Tenk på pensjon fra du er 45 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.