Norges Bank holdt styringsrenten uendret på 1,5 prosent på dagens rentemøte.
Les saken: Rører ikke renten
I sin begrunnelse for rentebeslutningen skriver Norges Bank blant annet at «husholdningenes gjeld og boligprisene vokser som anslått fortsatt noe raskere enn inntekten».
Skylder på boligbyggingen
Etter at boligprisene i Norge fikk en dipp under finanskrisen i 2008, har prisene steget 41 prosent. Og selv om prisveksten er ventet til å avta noe, er det fortsatt god fart. Boligprisene er nå 15 prosent høyere enn på denne tiden for to år siden, og er opp nesten 8 prosent det siste året.
Norges Bank mener svaret på boligprisene ligger i antall boliger som bygges.
Det sier visesentralbanksjef Jan Qvigstad i Norges Bank på pressekonferansen onsdag, ifølge TDN Finans.
- Vi er selvfølgelig bekymret
- Boligprisene har et veldig høyt nivå, vi er selvfølgelig bekymret for det. Svaret på boligprisene er på tilbudssiden. Det bygges i prinsippet 20.000 mens antall husholdninger øker med 30.000. I tillegg har du sentraliseringseffekter. Det bygges for få boliger, sier han ifølge TDN Finans.
Tidligere denne måneden la Boligprodusentes forening frem tall som viser at vi samlet for første halvår skal tilbake til 2006 for å finne en tilsvarende god start på året knyttet til salg av boliger.
Les saken: Beste nyboligsalg på seks år
Det ble bygget tett oppunder 28.000 nye boliger i 2011. Dette ga en vekst på over 30 prosent sammenliknet med 2010.
- Vi forventer en utvikling i 2012 som tilsier at nivået havner på linje med fjoråret, sa administrerende direktør Per Jæger nylig til DN.no.
Likevel er dette for lite. Jæger mener det burde bygges 38.000 boliger i året.
Norges Bank sier problemene med et vedvarende lavt rentenivå er at langsiktige beslutninger tas med antagelser om at dagens rentenivå vil vedvare, sier visesentralbanksjef Jan Qvigstad i Norges Bank til TDN Finans.
- En lav rente for lenge er ikke bra, og det er nesten en tautologi (et utsagn som med logisk nødvendighet er sant, red.anm.). Det er krevende med et lavt rentenivå så lenge, og det hadde vært lettere om verden hadde vært i bedre shape slik at vi kunne satt opp renten raskere, sier visesentralbanksjefen til TDN Finans og legger til:
- De feilene som kan begås er at langsiktige beslutninger tas med tro om at rentenivået skal være så lavt som det er nå, da skjer det feil. Dersom de tar hensyn til den langsiktige rentebanen er det ikke så farlig, sier han.
Les flere saker:
Få nye boliger på markedet
Supersalg på rentebinding
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.