På bakgrunn av svakere utsikter for norsk økonomi vil trolig Norges Bank holde styringsrenten uendret i flere år. Blir det en ny runde med turbulens i Europa, kan det føre til en økt kapitalinngang til Norge og en sterkere kronekurs. Skjer det, vil trolig Norges Bank senke renten videre, skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 i sin markedsrapport for april.
- Boliglånsrenten vil trolig stige noe som følge av strammere regulering av bankene, selv om Norges Banks rente ligger fast eller kuttes. Vi tror likevel ikke boliglånsrenten skal stige mer enn maks 0,5 prosentpoeng fra dagens nivå de neste par årene, skriver Holvik.
Sjeføkokonom Roger Bjørnstad mener det er minst fire år til boligrentene kommer opp på dette nivået.
Les saken: - Rekordlavt rentenivå i mange år fremover
Uansett er det vel gode nyheter for alle med saftig boliggjeld.
Om Holviks prognoser treffer blinken, øker de månedlige utgiftene på et boliglån på to millioner kroner rundt 600 kroner etter skatt.
DN.no/kalkulator:
Her kan du selv beregne hva en renteheving betyr for deg
- Mer sårbare for sjokk
Norges Bank anbefaler at det innføres et motsyklisk bufferkrav overfor bankene, for på den måten å presse opp boliglånsrentene og bremse utlånsveksten og boligprisveksten.
- Gjeldsveksten er fortsatt sterkere enn inntektsveksten, noe som innebærer at norske husholdninger fortsatt øker gjelden. Det gjør oss mer sårbare for sjokk skulle utviklingen i norsk økonomi bli betydelig svakere enn det vi har som hovedscenario, skriver Holvik.
Norges Bank varslet på siste rentemøte at de ville holde styringsrenten uendret i minst ett år. Samtidig vil de råde regjeringen til å pålegge bankene økte kapitalkrav, for på den måten å dempe kredittveksten og gjøre bankene mer robuste om det blir en ny økonomisk nedtur i Norge.
De nye kapitalkravene har allerede ført til økte utlånsrenter.
Med henvisning til de nye bufferkravene utløste bjellesauen DNB i mars et skred av rentehevinger, så nå ligger beste nominelle lånerente hos storbankene på rundt 3,80 prosent.
- Lave renter er populært
- Ulempen er at gjeldsgraden har økt betydelig gjennom de siste tiårene. Med stigende rente blir det mer å betale for alle oss som har lån. Vilje og evne til å låne for å kjøpe egen bolig tilsier at lave renter er populært. Men, om renten holdes for lav for lenge, vil det føre til kraftig kredittvekst og feilinvesteringer, slik vi opplevde i Norge på 1980-tallet. En normal rente er av Norges Bank anslått til å være et sted mellom 5 og 6 prosent for et vanlig boliglån, skriver Holvik.
Norges Bank vil komme tilbake til detaljer når regelverket for slike kapitalkrav er på plass, trolig etter sommeren. Det er særlig gjeldsgraden i norske husholdninger som bekymrer Norges Bank og Finansdepartementet, og som de ønsker skal flate ut eller reduseres, skriver Holvik.
Les også:
Overraskende små lønnsøkninger fører til økt sannsynlighet for rentekutt i mai
- Rekordlavt rentenivå i mange år fremover
Tre grunner til at renten skal kuttes i Norge - igjen og igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.