I dag la Finanstilsynet frem retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for boliglån, som i praksis betyr at bankene skal stramme inn på sine utlån.

- Vi ønsker at andelen på høye lån skal komme ned, og at de over 90 prosent skal ha en betryggende sikkerhet, sier finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo.

Les sakene:
Nå blir boliglånet dyrere

<b>Strammer inn på boliglån</b>
- Rammer unge på vei inn i boligmarkedet

- Forbedring av BSU
Finanstilsynets boliglånsundersøkelse viser at det fortsatt var et stort omfang av lån med høy belåningsgrad høsten 2009. Totalt hadde 38,5 prosent av lånene i undersøkelsen en belåningsgrad høyere enn 80 prosent av forsvarlig verdigrunnlag.

 

Ved kjøp av bolig lånte nær 70 prosent av lånekunder under 35 år mer enn 80 prosent av boligverdien. 25 prosent lånte mer enn 100 prosent av verdien. Bare halvparten av slike lån hadde tilleggssikkerhet av betydning, slik at samlet sikkerhet oversteg lånet.

Men Skogstad Aamo har ikke satt seg noe konkret mål for hvor få som skal få ta opp fullfinansierte boliglån heretter.

- Nei, vi har ikke noe bestemt tall i tankene, men har som et uttalt mål å redusere omfanget av høye lån, men har ikke satt noe bestemt tall, sier han.

Skogstad Aamo mener de nye tiltakene vil ha en dempende effekt på boligprisveksten, fordi flere grupper vil måtte spare mer før de kjøper bolig, og særlig unge boligkjøpere.

- I lys av at det kan bli vanskeligere for unge å få kjøpt sin første bolig – synes du dagens spareordninger er gode nok?

- BSU (boligp#229 for unge) er en god ordning, men det er grunn til å vurdere å forbedre den, sier Skogstad Aamo.

- Stramt allerede
Boliglånsmegler Amer Mahdi i Finance Broker tror ikke de nye retningslinjene endrer så mye fra hvordan markedet fungerer i dag  

- Bankene har allerede siden finanskrisen kom i 2008, strammet sin utlånspraksis. Selv om bankene det siste året løsnet utlånspraksisen noe, så er det likevel ikke på nivå med praksisen i 2008, før finanskrisen for alvor kom til Norge, sier Mahdi, som følger lånemarkedet tett, og ser daglig bankenes utlånsvilje til kunder.

- Håp om fullfinansiering forsvinner
- De aller fleste bankene opererer allerede innenfor retningslinjene som ble lagt frem i dag, mener Mahdi.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Han peker på at noen banker har operert med 100 prosent finansiering for kunder med særdeles god betjeningsevne.

- Det har samtidig vært et håp om at bankene igjen skal begynne å tilby 100 prosent finansiering etter at tilstandene normaliserer seg. Men både det håpet og praksisen med 100 prosent finansiering til kunder med meget god betjeningsevne forsvinner åpenbart med disse nye retningslinjene, sier Mahdi.

- Ikke vanskeligere å komme inn på markedet
Han ser imidlertid ikke bort fra at bankene som før finanskrisen opererte med maks 90 prosent til førstehjemskjøpere, nå senker terskelen for å få innvilget 90 prosent finansiering til førstehjemskjøpere.

Her tenker Mahdi først og femst på forsiktigere banker som ikke har operert med 100 prosent finansiering til førstehjemskjøpere selv i gode tider

- Blir det vanskeligere å komme seg inn i boligmarkedet nå?

- Nei, jeg tror ikke det kommer til å bli vanskeligere å komme inn på boligmarkedet enn det er allerede i dag. For allerede i dag får den gjennomsnittlige førstehjemskjøperen med normal inntekt ikke mer enn 90 prosent finansiering fra bankene.

Mahdi peker på at kundene som ikke har oppspart egenkapital har mulighet til å stille tilleggssikkerhet i en realkausjonistsbolig innenfor 80 prosent sikkerhet, for å få 100 prosent finansiering. De kan dessuten søke om startlån til toppfinansiering (20 prosent) hos sin kommune, og kombinere det med et 80 prosent finansieringstilbud fra sin lokale bank.

- Det er allerede mange som benytter seg av disse to mulighetene, sier Mahdi.

Les også:
Her får du beste lånerente akkurat nå
Slik kutter du boliglånsrenten

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.