Bare 26 prosent av oss kan si seg enig i utsagnet «Jeg har planlagt godt egen økonomi når jeg blir pensjonist».
Det kommer frem i en fersk undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for DNB.
- Et stort flertall av nordmenn setter seg ikke inn i pensjonssystemet. Vi utsetter pensjonssp#229en til det er for sent, fortviler forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.
Sparer i boligen
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er ikke overrasket over funnet. Han spår at nordmenn med tiden vil finne ut at det er riktig å øke pensjonssp#229en.
- I Norge har vi en sparerate som i seg selv er høy. Det hjelper imidlertid ikke når vi bruker opp alle pengene på å bygge hus, og dermed ikke får store kontantoverskudd, sier Andreassen til DN.no.
Sjeføkonomen tror mange i dag tenker at boligen tar seg av pensjonssp#229en. Disse vil mest sannsynlig få seg en negativ overraskelse i løpet av de neste årene, advarer han.
- Å nedbetale boliggjeld er en grei måte å spare på. Du kan imidlertid ikke tro at boligprisveksten i seg selv skal ta seg av sp#229en din. Boligmarkedet kommer ikke til å bli så bra fremover, hevder Andreassen.
Store forskjeller
Den ferske undersøkelsen viser at det er store forskjeller mellom både kjønn og alder når det kommer til å ha kontroll på pensjonsøkonomien (se faktaboks til høyre).
Sandmæl synes det er naturlig at man blir mer opptatt av pensjonssp#229 utover i livet. Samtidig mener hun det er bekymringsverdig at andelen fremdeles er såpass lav i den elste gruppen.
- Med så kort tid igjen til pensjon, må du begynne å planlegge. Om man enda ikke har havnet i en midtlivskrise, så burde man kanskje i hvert fall få litt pensjonspanikk, sier hun.
Forbrukerøkonomen finner det også oppsiktsvekkende at kvinner bryr seg mindre om å planlegge alderdommen enn det menn gjør.
- Det er bekymringsverdig når vi vet at kvinner lever lengre enn menn, samtidig som de ofte kommer dårlig ut økonomisk på grunn av lav lønn, mye deltidsarbeid og et lavt antall år i arbeidslivet, sier hun.
Muligheten til tidligpensjon
Nå håper Sandmæl at flere nordmenn åpner øynene og våkner fra pensjonsdvalen. Hun minner i den sammenheng om at det ikke er uvanlig å ha en drøm om å gå av med tidligpensjon.
- For å kunne gå av tidlig i fremtiden må man spare målrettet fra forholdsvis ung alder, sier hun og fortsetter:
- I tillegg skal pensjonen rekke lenge. De aller fleste har innskuddsordninger, og for de som ønsker å gå av med tidligpensjon vil det si at pensjon skal rekke i minimum 20 år – og kanskje mye lengre. Utbetalingen i innskuddsordninger skjer vanligvis i 10 til 15 år, så for de av oss som kommer til å leve lenge kan de bli magre år på slutten uten egne midler.
Med tanke på pensjonsdagene, anbefaler sjeføkonom Andreassen å ha en langsiktig portefølje.
- Da vil det være en betydelig andel aksjer, noen obligasjoner og litt likviditet. Med en lang sparehorisont, vil man som regel kunne ta noe høyere risiko, sier han.
Les mer om pensjon på DN.no:
Kostnadsbomber i pensjonsvalg
<b>- Alle bør spare to årslønner til pensjon</b>
Mest lest på DN.no i dag:
Kronen raser
Norge øker fallhøyden
- Bare fordi du er flytekniker betyr det ikke at du har peiling
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.