La befolkningen fylles av en dugnadsånd/
Og la den gå bananas med et målebånd/
Vi skal nedtegne hele Norges p-romareal/
En hendelse som er historisk nasjonal

(Roy Narvestad)

Idag gikk startskuddet for Skatteetatens utsending av brev om ny likningsverdi på boliger, som alle boligeiere skal svare på innen 15. oktober.

Les: Henter formuesskatt i boligen din

For å skape god stemning rundt boligbeskatning hadde finansminister Sigbjørn Johnsen leid inn både partytelt og komiker under dagens seanse, der folket skulle informeres om skatteomleggingens fortreffelighet.

Og for en gangs skyld tok ikke finansministeren jobben med diktopplesningen selv. Det kulturelle innslaget sto vaktmester Narvestad i Tertitten borettslag for.

Les hele diktet her: Narvestads dikt om formuesverdsetting

- Formålet med denne endringen er å gi en bedre sammenheng mellom boligers ligningsverdi, og hva de samme boligene omsettes for. Det resulterer i at vi langt på vei fjerner skjevhetene i dagens ligningsverdier av bolig, sier Johnsen.

Se også Skatteetatens boligkalkulator (ekstern lenke)

- Flertallet får lettelser
Ligningsverdiene øker i gjennomsnitt fra 20 prosent til 25 prosent av markedsverdien for boligen man bor i. Imidlertid har bunnfradraget i formuesskatten også blitt økt vesentlig. En enslig må nå ha en skattemessig formue etter fradrag for gjeld som overstiger 700.000 kroner før han/hun begynner å betale formuesskatt. Et ektepar må ha en formue etter fradrag for gjeld som overstiger 1,4 millioner kroner før ekteparet begynner å betale formuesskatt.

Administrerende direktør Petter Batta mener at det fortsatt vil bli store forskjeller etter omleggingen, men innenfor et mer samlet geografisk område, og peker på at forskjellene er store innenfor for eksempel Oslo.

- Jeg blir litt overrasket over at Batta snakker om store skatteskjerpelser. Det faktiske forholdet er at det store flertallet av boligeiere faktisk får lettelser som følge av dette takseringssystemet.

Ifølge Finansdepartementet får 615.000 personer redusert formuesskatt, mens 155.000 får økt formuesskatt. Samlet gir endringen en skattelette på 760 millioner kroner.

- Jeg synes Batta burde være opptatt av at det blir det et mer rettferdig system. Men du er nødt til å ha en faktor som gjenspeiler hvor boligen ligger. Derfor vil du ha forskjellige omregningsfaktorer for en bolig på Tolga og en bolig på Hamar, sier Johnsen til DN.no.

Johnsen medgir at man kan diskutere om systemet burde vært mer finmasket, men vender fort tilbake til dagens hovedbudskap:

- Det er hevet over enhver tvil at dette blir mer rettferdig. For nå er det store systematiske forskjeller selv i Oslo, sier Johnsen.

- En dramatisk økning
Systemet skal bygge på statistikk fra Statistisk sentralbyrå. Ut fra prisstatistikk for omsatte boliger fastsettes kvadratmeterpriser som varierer med boligens geografiske beliggenhet, alder og type. Boligeierne vil i utgangspunktet kun måtte rapportere boligens areal, byggeår og eventuelt boligtype én gang.

- For de aller fleste er dette udramatisk. Men for noen vil det bli en dramatisk økning som gjør at de må betale formuesskatt, sier Nilsen.

- Tar Johnsen kakser og spekulanter med denne endringen?

- For boliger der du ikke har bostedsregistrert adresse, for eksempel studentbolig, pendlerbolig og helårsbolig som brukes som fritidsbolig, får du en kraftigere økning av likningsverdien. Her settes den til 40 prosent, sier Nilsen.

Den optimale skattetilpasningen er altså å kjøpe bolig med lite boareal, men desto større og mer verdifull tomt. Eier man flere boliger er det skattemessig gunstigst å bo i den boligen som er mest verdt, ifølge Nilsen.

Johnsen selv mener det er vanskelig å si noe om den nye formuessettingen vil ha noe å si for boligmarkedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.