- Jeg er veldig trygg på å kunne si at det finnes gode alternativer innenfor en fornuftig avstand til storbyene for de som skal etablere seg. Boligkjøperne kan selv ta ansvar for å tørre å vurdere disse alternativene, sier leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til DN.no.

På landsbasis har boligprisene steget med 7,7 prosent har siden juni 2011, viser meglerbransjens ferske boligprisstatistikk som ble lagt frem mandag. Ifølge statistikken er de regionale prisforskjellene svært store, selv der avstanden i kilometer ikke nødvendigvis er betydelig.

Store prisforskjeller
Ifølge den nye statistikken er den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i Oslo nå 42.400 kroner.

- Vi sitter her og snakker om at vi er bekymret for de stakkars barnefamiliene i Oslo. Så har du Moss, som strengt talt er rett ned i gata, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 23.500. Det er jo så billig. Vi er ganske mange år tilbake før det var prisnivået i Oslo, påpeker Boldvik.

Peker på tomteprisene
Under presentasjonen av junistatistikken pekte meglerbransjen på tomteprisene som den viktigste driveren for boligprisene.

- Når media den siste tiden har skrevet om tomter i Oslo som medfører en tomtebelastning på 20.000 kroner per kvadratmeter, så er det drøyt i overkant i forhold til hva det burde være, sier Boldvik.

Dette bekreftes langt på vei av sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry Management Consulting, som er ansvarlig for statistikken.

- Det er tomteprisen og ikke nybyggingsprisene som driver boligprisene mye utover lønnsveksten, sier Bjørnstad.

For å motvirke det formidable prisutslaget tomteprisene har på boligprisene samlet, mener meglertoppen Boldvik at det «ikke finnes noen vei utenom å regulere nok og regulere riktig».

- Problemet i Oslo er at det kommer så få tomter. Presset er følgelig stort. Samtidig er det mye ledig areal i for eksempel Moss, på Nedre Romerike og i Drammen, sier han.

Les:
Nå står boligprisene helt stille
- Én gang blir det for høyt

- Vil helst bo i flokk
Leder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) er også svært opptatt av at tomte- og boligmangel i storbyene er en viktig faktor til dagens boligprisvekst.

- Vi er et urbant folkeslag som helst vil bo i flokk. Skal man stoppe presset på de sentrale regionssentrumsområdene, må man imidlertid tenke annerledes, sa han under pressekonferansen mandag.

Buraas mener kommunene som ligger utenfor sentrum først og fremst må prioritere infrastruktur for å gjøre det attraktivt å bo i områdene. Han mener også politikerne må tenke utradisjonelt når det kommer til tomtebeliggenhet.

- Man må ta i bruk de beste tomtene i kommunene som ligger utenfor sentrum for å avdempe trykket som er mot de store byene. Tradisjonelt har det vært slik at hvis et område ikke kan brukes til jordbruk, skog, offentlig formål eller friluftsliv, kan det alltids være mulighet til å lage boligtomt. Skal man trekke folk ut av bykjernen, så må man imidlertid kunne tilby noe annet enn i byen. Det kan være sjøutsikt, skiløyper i nærheten eller andre verdier, sier Buraas.

- Flere elementer
Lørdag skrev DN.no at områdene Vollen i Asker kommune og Slemmestad i Røyken kommune, som kun skilles med drøye fire kilometer, har en prisforskjell på 2,8 millioner kroner for en 200 kvadratmeter stor enebolig.

Les saken: Betaler 2,8 mill. i snitt mer enn naboen

- Det er klart at kommunikasjon er ekstremt viktig i en slik sammenheng. Det er også viktig med gode nabolag og kommunens satsning på skole og velferdstilbud. Men det forsvarer neppe en slik prisforskjell. Det er nok en totalitet med forskjellige elementer, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) til DN.no.

Han får støtte av Boldvik i NEF, som også synes det er vanskelig å rettferdiggjøre prisforskjellen.

- Forskjellene i tjenestetilbudet er politikernes ansvar, men jeg tror nok det veldig ofte er litt varierende argumenter fra boligkjøperne. Jeg opplever at folk rett og slett kan gjøre bedre vurderinger med tanke på hvor de skal bo og hvor stor gjeld de skal ha, sier Boldvik om prisforskjellen.

Store regioner
Boldvik mener imidlertid det faktum at for eksempel Sandnes og Drammen har vært prisvekstvinnere de siste årene er et tegn på at byer som ligger nær storbyene vil fortsette å vokse og bli mer attraktive fremover.

- Det viser at folk ønsker å gjøre bedre valg. Når man skal bosette seg må man må tenke regioner. Det kan godt være at den regionen skal være syv til åtte mil i omkrets rundt Oslo. 3,5 mil med toget er under en halvtime. Jeg mener at 45 minutters reisevei til arbeidsplassen er greit for veldig mange, avslutter Boldvik.

 





Les: Sjekk hvor mye du kan spare på å pendle

Sparte 10 millioner på å pendle

Sjekk boligprisene der du bor

I sommerferien selges «Dritten i midten»

- Kraftig økning i nybolig-salget (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.