Programmet ”Luksusfellen” på TV3 har vært en seersuksess. Folk ser ut til å elske historiene om hvordan privatpersoner har satt sin egen økonomi over styr takket være hinsides pengeforbruk.
Men om det hadde fantes et tilsvarende tv-program om folk som styrte mot en fremtidig økonomisk katastrofe som pensjonister, kunne store deler av det norske folk vært stjerner i showet.
Triste, skuffede og sytete
Det mener forbrukerøkonomen fra Luksusfellen, Magne Gundersen i Sparebank1.
- Vi risikerer å få mange skuffede og triste pensjonister i dette landet. Ja, til og med sytete, sier Gundersen.
Han baserer seg på en spørreundersøkelse foretatt av Respons Analyse, som banken presenterte i dag.
Et av hovedfunnene er at 35 prosent av de spurte svarer at det meste de kan akseptere av inntektsnedgang som pensjonister er inntil 20 prosent.
Samtidig svarer et stort flertall av de spurte at de ikke sparer ekstra til pensjon, men forventer å kunne gå av tidlig og samtidig ha masse penger til å nyte det gode liv med blant reising som favorittaktivitet.
- Helt urealistisk
Forbrukerøkonomen Magne Gundersen mener svarene vitner om et alarmerende misforhold mellom forventninger og sannsynlige realiteter.
- Det henger ikke på greip, det er helt urealistisk. Den tredelen som sier de ikke kan akseptere mer enn 20 prosent nedgang i inntekt lever på en rar planet, fastslår Gundersen.
Han mener det er så å si ingen som både kan gå av tidlig, la være å spare ekstra selv og samtidig få en pensjon som er i nærheten av å tilsvare vanlig inntekt.
Dersom man jobber fullt ut hele livet til vanlig pensjonsalder (den kan fort bli hevet fra dagens 67 år), er det tvert om sannsynlig at man får milevis under 80 prosent av lønnen å leve for som pensjonist.
- En arbeidstaker med 500.000 i årslønn og minimumsordningen på to prosent avsetning i obligatorisk tjenestepensjon vil få inntekten omtrent halvert. Selv de med de aller beste ordningene i offentlig sektor kan maksimalt forvente seg opptil 70 prosent av lønnen i pensjon, anslår han.
Men i undersøkelsen er det bare 12 prosent som svarer at de kan akseptere en pensjon på 60-70 prosent av inntekten. Nesten ubetydelige 2,8 prosent mener de kan leve på 50-60 prosent av lønnen.
Vi vet at vi ikke vet
En nærliggende forkl#229 på hvorfor folk ikke synes å ha realistiske forventninger til egen pensjon er kunnskapsnivået om den nye pensjonsreformen.
Det eneste folk oppgir at de vet om den er at de ikke vet noe om den. Spurt om hvor fornøyd man er med det nye systemet, svarer 16 prosent verken eller, 13 prosent vet ikke og 54 prosent erkjenner rett ut at de ikke kjenner tl det nye pensjonssystemet.
0,9 prosent sier de er svært fornøyd, mens 4,8 prosent sier de er svært misfornøyd.
Magne Gundersen i Sparebank1 mener man egentlig ikke trenger å skjønne detaljene i det nye pensjonssystemet for å kunne resonnere seg frem til at det blir mindre på de fleste.
- Den nye pensjonsordningen er jo ikke laget for at folk skal få mer i pensjon, men for at staten skal spare pensjonsutgifter. Derfor må folk skjønne at de må ta økt ansvar for egen pensjonssp#229. Det nytter ikke at åtte av ti sier de ikke sparer til egen pensjon, slik undersøkelsen viser, sier Gundersen.
Les også: Her kommer den neste finanskrisen - ganger ti
Disktuér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.