Tomtefestedommen fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg kan føre til en rekke erstatningssøksmål mot staten - både fra grunneiere og tomtefestere som har tapt penger.

Les: Venter en rekke søksmål etter tomtefeste-dommen

- Når det gjelder grunneierne, skal det etter norsk rett godt gjøres at staten slipper unna med å si ”riktignok har vi brutt menneskerettighetene, men det er på grunneiernes kostnad”. Så der tror jeg det blir erstatning, sier jusprofessor Erik Røsæg ved Universitetet i Oslo til DN.no.

Store variasjoner
Hvor store summer staten kan være skyldig som følge av menneskerettighetsbrudd vil ikke Røsæg spekulere i. I dommen fra Strasbourg legger riktignok grunneierne ned påstand om hva de vil kreve.

- Beløpene i dommen varierer mellom 600.000 og 62 millioner kroner. Det sier noe om variasjonen på hvor store erstatningsbeløp det er snakk om, sier Røsæg

Flere alternativer
Dersom dommen blir stående, kan man ifølge Røsæg tenke seg flere ulike følger. Alle alternativene vil føre til erstatningsgrunnlag, hevder han.

- En variant er at man lar loven være som den er, og gir grunneierne erstatning. Det vil være som at de har mistet eiendommen, og tapet er omtrent verdien av eiendommen med fradrag av festeavgiftene, sier Røsæg.

- Det andre alternativet er lovendring slik at festerne ikke får rett til å forlengelse på samme vilkår. Da blir skaden rettet opp for fremtiden, men det kan godt tenke seg at noen har gått glipp av festeavgifter på et høyere nivå i mellomtiden. Da er det dette som skal erstattes.

Les også: Jusprofessor: - Vil kunne finne mellomløsning

Lovendring
Røsæg tror saken vil ende med en lovendring.

- Da får vi håpe at ikke festerne får grunnlag for erstatningskrav for det de da må betale mer i festeavgift. Festerne har nå fått en viss forventning om å få feste videre til samme vilkår de hadde før. Dette tror jeg imidlertid ikke er en aktuell problemstilling, de må nok finne seg i at loven endres, sier jusprofessoren.

Selv om Røsæg tror saken vil ende med at grunneierne blir tilkjent erstatning, understreker han at de ikke kan ta dette for gitt.

- Det hender at forvaltningen trår feil og at det likevel ikke blir erstatning. Det skal nok imidlertid mye til når det er snakk om et menneskerettighetsbrudd, avslutter han.

Les mer: - Tomtedommen kan svekke menneskerettene

- Her må regjeringen gripe inn

Faremo vurderer anke av tomtefeste-dommen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.