De siste månedene har boligprisene fortsatt å falle og det er ikke stor sjanse for at de nye tallene fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) mandag vil skille seg fra den fallende trenden, mener tre eksperter DN.no har vært i kontakt med.

- Vi ser allerede nå at de estimatene vi gjorde tidligere i år er for optimistiske, fordi det boligprisfallet vi hadde forventet at skulle komme både var kraftigere og kom tidligere enn det vi hadde ventet, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB til DN.no.

- Det er ikke feil å si at dette er en ond sirkel, som er drevet av folks negative forventninger til markedet, fortsetter han.

Forrige måned falt boligprisene med 1,5 prosent sammenliknet med september, korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,8 prosent, ifølge tall fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Dørum spår at statistikken for november, som kommer på mandag, vil vise et sesongjustert fall på 0,5 prosent.

- Jeg tror ikke det er noen grunn til bekymring om fallet blir liggende på rundt 0,5 prosent, men om fallet viser seg å være så høyt som én prosent tror jeg det er grunn til bekymring, sier Dørum.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB. (Foto: Aleksander Nordahl)

Psykologi
Dørum understreker at han likevel tror at boligprisene vil jevne seg ut om noen år, da han ikke kan se noen fundamentale årsaker til at prisfallet skal være varig.

- Det prisfallet vi ser nå mener jeg er preget først og fremst av psykologi, eller som jeg heller ville sagt forventningsdrevet. Frykten for at boligprisfallet skal bli stort og vedvarende fører til at flere kanskje venter med å kjøpe bolig, eller ønsker å selge så fort som mulig og dermed blir frykten på en måte selvoppfyllende, sier Dørum.

Han legger til at han fortsatt har tro på at lønnsveksten i Norge vil være høy neste år, og at renten vil fortsette å være lav, noe som skulle tilsi utjevning i boligmarkedet om rundt tre år.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken. (Foto: Pressefoto, Handelsbanken.)

Enig
Dørum får støtte av seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

- Det vi er inne i er rett og slett en ond spiral der folks adferd er den faktoren som driver boligprisene ned, når det er sagt må vi også peke på Norges økonomiske vekst har være avtagende den siste tiden, sier hun.

Videre peker hun på at mye også vil avhenge av hva Norges bank bestemmer seg for på torsdag. Og at det ikke er snakk om noen utjevning før i 2016.

Optimist
- Den nedgangen vi har sett i boligmarkedet den siste tiden tror jeg kan endre seg på nyåret, men jeg tror vi kan forvente at novembertallene viser en videre nedgang, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Han tror boligmarkedet kan snu så snart som i første kvartal i 2014, og at nedgangen vi har sett i år kun er en justering fremfor en varig trend.

- Jeg klarer ikke se noen fundamentale faktorer som skulle tilsi at boligmarkedet vil fortsette å falle, jeg tror heller det vi har sett det siste halve året er en konsekvens av endret adferd, sier Bjørnstad.

Han peker på at flere vil selge før de kjøper og kjøperne bruker lenger tid. Dermed har boligmarkedet i år har opplevd en bølge av boliger som er lagt ut for salg, mens etterspørselen har vært lav.

- Vi har fortsatt god lønnsvekst, og økonomisk vekst i Norge i tillegg er renten er fortsatt lav, så jeg ser ingen grunn til at boligmarkedet skal falle nevneverdig i årene som kommer, sier Bjørnstad.

Les også:

<b>Forventer boligprisvekst over hele landet</b>

Slik blir boligprisene de neste tre årene

- Uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.